Šį sekmadienį Vilniuje – proga pabendrauti su Rabinu ir išmokti gaminti floimen cimes

Šį sekmadienį Vilniuje – proga pabendrauti su Rabinu ir išmokti gaminti floimen cimes

Nuo arbatėlės su Rabinu Vilniaus Sinagogoje iki autentiško Izraelio gatvės maisto P.Cvirkos aikštėje, nuo hebrajų kalbos pamokos iki unikalios progos išgirsti išraiškingų ladino dainų: sekmadienį, rugsėjo 4 d., į Vilnių sugrįžta Europos žydų kultūros dienos renginiai, rašoma pranešime spaudai.

Tradicija jau virtusius renginius 7-us metus iš eilės organizuoja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė. Kasmet jie sulaukia gausaus vilniečių dėmesio, tad ir šiemet visi kviečiami geriau pažinti žydų tautos istoriją, meną, kultūrą ir tradicijas.

Šių metų renginių tema – „Atsinaujinimas“. Atsinaujinimas yra įaustas beveik į visus žydų gyvenimo ir praktikos aspektus – iš tiesų žydai kaskart naujai žvelgia į praeitį, o nuolatiniai pokyčiai užtikrina tradicijos tęstinumą. Plati renginių gama atlieps šią temą kviesdama susipažinti, kaip žydai Lietuvoje tęstinumo jausmą puoselėja naujais būdais.

Legendinius žydų patiekalus bus galima gaminti kartu su bendruomene

Žydų, kaip ir kiekvienos tautos, kultūra glaudžiai susijusi su kulinarėmis tradicijomis. Lietuviams jos ypač gerai pažįstamos – vieni iš kitų mes mokomės gaminti kugelį, latkes ar žydišką silkę.

Šiemet Beigelių krautuvėlėje kviečiama išmokti supinti keturių pynių šventines. Chala bus ypatinga – ne daugeliui įprastos pailgos, o apvalios formos. Per žydų Naujuosius metus, kurių išvakarės šiemet bus rugsėjo 25 d., kepama būtent apvali duona, mat ji simbolizuoja cikliškumą.

O ar girdėjote, kas yra floimen cimes?

Šis tradicinis jautienos troškinys tirpsta burnoje, o jo receptai žydų šeimose keliauja iš kartos į kartą. Sekmadienį savuoju pasidalins Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Šio patiekalo pavadinimo niekas net neverčia, jį taip ir vadina jidiš kalba – ir dar priduria „ach!“. Floimen cimes slypi visa žydų litvakų namų ir šabo stalo jaukumo ir saldumo filosofija. Tai saldus slyvų ir jautienos troškinys, kurį dažnai gamindavo šabo stalui bei Roš ha‘ Šana – žydų naujiesiems metams. Kad tradicijos nėra nutolusios nuo šiuolaikinio gastronominio pasaulio, bus galima įsitikinti P.Cvirkos aikštėje. Čia visą popietę vyks izraelietiškas brunč – kvapais vilios Izraelio gatvės maistas, toks kaip pitos, humusas, falafeliai ir kt.

Arbatos – su Rabinu

Atsinaujinimo tema ypatingą prasmę įgaus vienintelėje sostinėje tebeveikiančioje choralinėje – arba Taharat Ha-Kodesh – Sinagogoje. Ji likusi vienintelė iš 105 sinagogų, Vilniuje buvusių prieš karą. Paversta sandėliu Sinagoga nacių okupaciją išgyveno beveik nenukentėjusi, o netrukus po karo netgi vėl pradėjo veikti.

Rugsėjo 4 d. Sinagogoje lankytojai kviečiami išgirsti Kantoriaus giesmes, daugiau sužinoti apie Didžiąsias žydų rudens šventes ir šiuolaikinės Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės gyvenimą.

Vienas populiariausių jau tradicija tampančių renginių – susitikimas su Rabinu Šolom Ber Krinsky, kuris atvers Sinagogos duris ir papasakos apie religingų žydų gyvenimą, šventes ir kasdieną.

Muzika ir Makabi klubo sportininkų pamokos

Šiuolaikiškos ir atviros kultūros gerbėjams vis geriau pažįstama „CVI parko“ erdvė P.Cvirkos skvere sekmadienį virs muzikos, maisto, šokių ir sporto festivaliu. Čia skambės bajanisto ir smuikininko iš Ukrainos dueto „YeS Duet“ muzika, šoks Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos vaikai, vyks nuotaikingas žydų dainų ir šokių ansamblio FAJERLACH pasirodymas, o su jautriomis dainomis ladino kalba supažindins Lina Žemaitytė ir svečias iš Jungtinės Karalystės Glen Strachan.Visi renginiai yra nemokami, tačiau į kai kuriuos jų būtina registracija.

Renginio informacija „Facebook“ – čia.