Ne tik pripažinti, bet prisipažinti. Apie Holokausto atmintį su Sauliumi Sužiedėliu

Ne tik pripažinti, bet prisipažinti. Apie Holokausto atmintį su Sauliumi Sužiedėliu

„Svarbiausias žingsnis yra ne tik pripažinti, bet ir prisipažinti. Ne asmenine prasme, nes mano amžiaus lietuviai ir jaunesni – nė vienas iš mūsų nėra kaltas. Jei mano šeimos narys padarė nusikaltimą, aš neprisiimu už tai atsakomybės. Tačiau aš jaučiu kolektyvinę gėdą. Kaip galėjo būti, kad mūsų tarpe atsitiko? Mes turim ištyrinėti tuos klausimus nuodugniai, be pykčio, kad juos suprastume. Bet nesu naivus – manau, kad visi bandymai vis tiek sukels priešpriešą“, – sako Saulius Sužiedėlis NARA tinklalaidei.

Augdamas Jungtinių Valstijų lietuvių bendruomenėje Sužiedėlis apie Holokaustą Lietuvoje sužinojo tik 8-ojo dešimtmečio pabaigoje – lig tol ši tema nebuvo bendruomenės pokalbio dalis. Jo 1991 m. interviu Jungtinių Valstijų lietuvių laikraščiui „Akiračiai“, pavadinimu „1941 metų sukilimo baltosios dėmės“, lig šiol yra svarbus ir drąsus lietuvių savirefleksijos dokumentas.

Saulius Sužiedėlis, kartu su vokiečių istoriku Christophu Dieckmannu, 2006 m. yra išleidęs knygą „Lietuvos žydų persekiojimas ir masinės žudynės 1941 m. vasarą ir rudenį: Šaltiniai ir analizė.“ Jis taip pat yra Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti narys.

„MES NIEKO NEPRARANDAM PASAULIO AKYSE, PRIPAŽINDAMI SAVO ISTORIJĄ TOKIĄ, KOKIA JI BUVO“

Istorikas nepritaria daliai kolegų, sakančių, kad vykstant karui Ukrainoje reikėtų kurį laiką nekalbėti apie Holokausto Lietuvoje istoriją. „Mes nieko neprarandam pasaulio akyse, jeigu pripažįstam savo istoriją tokią, kokia ji buvo. Tas faktas, kad dalis lietuvių dalyvavo žydų žudynėse Antrojo pasaulinio karo metu, plačiai žinomas. Niekas nenustebs, o tik pagirs, kad nebijome savo praeities. O kai pradedi bijoti, teisintis, tas atrodo labai prastai.“

Antrojoje interviu dalyje didelį dėmesį skyrėme istoriko Michaelo Caspero tekstamskritikavusiems Jono Meko laikyseną Holokausto atžvilgiu. Meko asmenybė padėjo iškelti platesnį klausimą – kiek atskiri tuo metu gyvenę žmonės buvo atsakingi už tai, kad Lietuvos žydų bendruomenė buvo sunaikinta?

Su Sauliumi Sužiedėliu kalbasi Karolis Vyšniauskas.

>>Išgirskite interviu paspaudę mygtuką PLAY puslapio viršuje