Kodėl Izraelis tapo Rusijos milijardierių prieglobsčiu

Kodėl Izraelis tapo Rusijos milijardierių prieglobsčiu

Rusijos milijardierių, kuriems taikomos sankcijos, galimybė bėgti į tokias šalis kaip Izraelis sukėlė daug prieštaravimų. Kai kurie milijardieriai, nubausti už ryšius su Kremliumi, „turi ES pasus, nes tikriausiai nenori gyventi chaose, kurį patys susikūrė, sakė „Transparency International“.

Daugelis Rusijoje gimusių milijardierių pasinaudojo ,,Sugrįžimo įstatymu” (Alija), kuris suteikia galimybę automatiškai atvykti į Izraelį ir turėti pasą bet kuriam žydui arba bet kuriam asmeniui, kuris gali įrodyti, kad turi bent vieną žydą senelį arba močiutę.

Jurijus Milneris, kuris laiku investavo į aukštąsias technologijas, sukaupęs apie 7,3 milijardo dolerių turtą, 1999 metais gavo Izraelio pilietybę. Milneris gimė Ukrainos žydo tėvo ir Rusijos žydės motinos šeimoje. „Pagrindinė noro gauti Izraelio pasą priežastis buvo jo žydiška kilmė ir stiprus asmeninis ryšys su žydų kultūra“. 2005 m. Milneris su šeima persikėlė į Izraelį, kur gimė dvi jo dukterys. Milneris dabar gyvena San Francisko įlankos rajone.

„Forbes“ duomenimis, daugiau nei 40% iš 111 Rusijoje gimusių milijardierių turi bent vieną pasą, išskyrus rusišką (6% turi du ar daugiau).

Beveik pusė iš 35 Rusijos milijardierių, kuriems taikomos sankcijos, turi dvigubą pilietybę. Po Kipro – kur 15 milijardierių įgijo pilietybę per dabar nutrauktą pilietybės pagal investiciją programą. Izraelio pasas yra labiausiai paplitęs antrasis pasas Rusijoje gimusiems. milijardieriams. Bent 11 iš jų turi vieną, kiti DB  (5) ir Maltos (3) pasus.

Rusijos operacija Ukrainoje atskleidė Izraelio pilietybės programą. Trys ryškiausi Rusijos milijardieriai oligarchai, kuriems taikomos sankcijos, taip pat yra Izraelio piliečiai: „Alfa Bank“ įkūrėjai Michailas Fridmanas ir Germanas Khanas bei Romanas Abramovičius.

Garsiausias iš trijų,  Abramovičius turtus užsidirbo turėdamas didelį naftos milžinės „Sibneft“ akcijų paketą, kurį 2005 metais pardavė Rusijos valstybei už 13,1 mlrd.

2018 m. gavęs Izraelio pasą, Abramovičius buvo pastebėtas VIP salėje Ben Guriono tarptautiniame oro uoste, praėjus kelioms dienoms po to, kai jam skyrė JK vyriausybės sankcijas (jam taip pat buvo taikomos ES, Kanados, Australijos ir Šveicarijos sankcijos).

Apie tai rašo žurnalas Lechaim.