Milšteinų palikuonys aplankė protėvių žemę Prienuose

Janina Leonavičienė-Paplauskaitė,

Inžinierė-mechanikė, baigusi Kauno Technologijos universitetą.

 

Rinkdama medžiagą apie Prienuose gyvenusias žydų šeimas, radau paskelbtą Prienuose nužudytų žydų sąrašą. Jame parašyta: “Kančiose žuvo šios šeimos: 9) Milšteino Chaimo; 20) Milšteino Ruvino” (Vytautas Kuzmickas, Krašto vitrina, 2016 08 24).
Iš šio baisaus sąrašo jau galime išbraukti abi šeimas, nes pirma, tai ta pati Chaimo Ruvino (du vardai) Milšteino šeima, o antra, kad Milšteinai, pajutę Europoje artėjantį pavojų, iš Prienų emigravo į JAV 1937 m. Taip nuo Holokausto išsigelbėjo penkių asmenų šeima: Chaimas Ruvinas Milšteinas, jo žmona Roche Gitel Milšteinienė ir trys jų vaikai: sūnus Mendelis, dukros Chaia ir Feiga.

Vasario  mėn. Prienus aplankė tarpukaryje čia veikusio didžiausio restorano savininko Milšteino proanūkis Joshua ir jo dukra Aliyah Blankai. Svečiai atvyko iš Portlendo, Oregono valstijos. Susitikome dabar tame pastate įsikūrusioje kavinėje “Vėlyvė”.
Šeimininkė svečiams aprodė pastatą, papasakojo, kokie pastato pakeitimai buvo atlikti sovietų laikais, pavaišino lietuviškais patiekalais, o po pietų parodė po pastatu esantį rūsį, kuris mažai pakito nuo to laiko, kai čia šeimininkavo Milšteinai.
Jei svečiai pradžioje jautėsi kiek susikaustę, tai papasakojus, kad dabar Prienai garsėja ne alumi, o aviacija, Joshua veidas nušvito. Jis prisipažino jaunystėje turėjęs piloto licenciją ir skraidęs su “Cesna”. Parodė savo protėvių genealoginį medį, kurį pavyko pačiam sudaryti iš jo turimų dokumentų, pasikeitėme adresais, pažadėjau surasti jo giminės metrikas Prienų sinagogos knygose. Atsisveikinome tikrai šiltai su pažadais padėti vieni kitiems atskleisti dar vienos miestelio žydų šeimos istoriją.
Dar tą patį vakarą pradėjau dokumentų paiešką Prienų sinagogoje. Chaimas Ruvelis (Ruvelis ir Ruvinas – tas pats vardas, paaiškino Joshua) gimė Prienuose 1897 04 19, Ošero Šajos Milšteino, Chaimo sūnaus, 27 m., namų valdytojo ir jo žmonos Dušos, gimusios Prais, Giršo duktės, 35 m., teisėtoje santuokoje. Visuose JAV archyvuose rastuose šio vyro dokumentuose gimimo diena įrašyta neteisingai – balandžio 12 diena, nes, gal būt, buvo sumaišyti skaičiai 12 ir 19. Roches Gitelės Milšteinienės dokumentuose gimimo vieta nurodyta taip pat Prienų miestas, tačiau jos gimimo metrikos čia neradau. Gimė 1901 m. gruodžio 12 d. Jie minėjo, kad, gal būt, ji bus gimusi Balbieriškyje. Milšteinai susituokė Prienuose 1919 m. liepos 31 d. Vienas po kito gimė trys vaikai: sūnus Mendelis (g. 1920 07 14), dukros Chaia (g. 1922 03 27) ir Feiga (g. 1926 01 05).
Milšteinų šeima 1937 m. liepos 13 d. iš Cherbourg, Prancūzijos, laivu “Aquitania” išplaukė į Valstijas. Pradžioje apsistojo Niujorke, vėliau išvyko į Kaliforniją. Pasikeitė vardus ir pavardes. Chaimas Ruvelis pasivadino Robertu Mills, jo žmona tapo Gertrude Mills, sūnus Mendelis – Mortonu, dukra Chaia – Sylvia, o Feiga sutrumpino vardą į Fay.
Robertas Mills mirė gana jaunas 1954 m., jo žmona nugyveno 86 metus ir mirė 1987 m.
Chaimo Ruvelio ir Roches Gitelės Milšteinų portretines nuotraukas radau Kalifornijos archyve (Naturalisation Index 1852-1989).