Startuoja naujas projektas stiprinantis romų bei žydų tautų istorinės atminties aktualizavimą visuomenėje

Startuoja naujas projektas stiprinantis romų bei žydų tautų istorinės atminties aktualizavimą visuomenėje

Jaunieji  romų ir žydų bendruomenių lyderiai už istorinės atminties ir teisingumo išsaugojimą

2021-ieji tarsi istorijos esencija priminė visas kančias ir nelaimes, kurias XX amžiuje teko išgyventi Lietuvos žmonėms, atsidūrusiems didžiųjų pasaulio galybių interesų kryžkelėje. Per visą Lietuvą nuvilnijo daugybė atminties renginių, konferencijų ir parodų. Vis dėlto dar nesame atlikę visų namų darbų, kad istorinės atminties išsaugojimas ir jaunosios kartos gilesnio istorinio pažinimo ugdymas neapsiribotų proginiais paminėjimais, bet taptų neatsiejama valstybinės politikos dalimi, kurioje įvairios institucijos dirbtų kryptingai ir koordinuotai, kad darniai ir pagal aiškią strategiją veiktų sujungti visuomeniniai ir valstybiniai resursai.

#MesPrisimename paminėta Romų visuomenės centre

#MesPrisimename paminėta Romų visuomenės centre

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su partneriu Romų visuomenės centru pradeda vykdyti projektą “Jaunieji  romų ir žydų bendruomenių lyderiai už istorinės atminties ir teisingumo išsaugojimą”, kurį organizuoja Fondas iš Vokietijos “Atmintis, Atsakomybė, Ateitis” (Foundation EVZ – Erinnerung, Verantwortung und Zukunft), skirtą stiprinti romų bei žydų tautų istorinės atminties aktualizavimą visuomenėje siekinat įtraukti šių bendruomenių jaunąją kartą.

Ar šių bendruomenių žmonės jaučiasi saugūs gyvendami savo šalyje? 

Projekto metu bus rengiamos viešos nuomonės ir pozicijos, skirtos romų bei žydų tautų istorinio teisingumo bei atminties klausimams kelti, visuomenei komunikuojama apie socialines ir kultūrines žmogaus teises, sugebėjimą priimti ir pripažinti istorinės tragedijos traumas.

Projekto diskusijų bei susitikimų metu bus analizuojamos antisemitizmo, romafobijos bei neapykantos kalbų išraiškos, kokios turėtų būti atsako formos.

Organizuojami renginai koalicijų stiprinimui regionuose, kultūrinės intervencijos žydų paveldą puoselėjančiuose bendruoemenėse Lietuvoje, jaunųjų lyderių pažintinis vizitas į Aušvicą -Birkenau, rengiami mokomiejiseminarai bendruomenių jauniesiems lydriams apie komunikacijos svarbą.

#MesPrisimename paminėta Lietuvos žmogaus teisių centre

Projekto metu parengti siūlymai bei  bus skelbiami Lietuvos žydų (Litvakų) bendruomenės portale www.lzb.lt, naujienlaikraštyje “Beigelių krautuvėlė”, projekto partnerių Facebook paskyrose.

Sekite pranešimus su projekto grotažyme

#SupportedByEVZ

Projekto laikotarpis: 2022 sausis – 2022 gruodis

Projektą finansuoja EVZ fondas, Lietuvos žydų (Litvakų) bendruomenė, Romų visuomenės centras.

Esame atviri ir kviečiame aktyvius piliečius jungtis prie mūsų iniciatyvų.

Susisiekite: projects@lzb.lt

Ankstesni projektai: