LŽB atidaryta paroda ,,Išlikę indai”

Sausio 30 dieną vyko Sergejaus Liserio tapybos darbu parodos “Išlikę indai”  atidarymas . Dalyvavo autorius su šeima,gausus būrys draugų, žymių dailininkų . Sveikinimo žodžius sakė Lietuvos žydų (litvakų) ) bendruomenes pirmininkė Faina  Kukliansky, Vilniaus Dailes akademijos rektorė docentė Ieva Skaurone,parodos organizatorė LŽB programų vadovė Žana Skudovičienė.
Paroda veikia Beigelių krautuvėleje Sergejaus Liserio paveikslus  galima nusipirkti.

Gimiau 1957 metais Taline, bet visą savo gyvenimą (su nedidelėmis pertraukomis studijoms institute ir aspirantūroje Sankt-Peterburge (Leningrade)) gyvenu Vilniuje. Esu diplomuotas inžinierius, techninių mokslų daktaras. Tapyba susidomėjau atsitiktinai, kai jau būdamas apie penkiasdešimties metų amžiaus netikėtai dovanų gavau molbertą. Nuo to ir prasidėjo mano naujas gyvenimo etapas, kuriame tapyba ir menas tapo neatsiejama, reikšminga, esmine ir būtina dalimi.


Pradžioje tai buvo tik paprastas laisvalaikio užsiėmimas, bet labai greitai pajutau stiprų vidinį norą mokytis ir gauti taip man reikalingų naujų žinių ir trūkstamų įgūdžių iš profesionalių dailininkų, menininkų, dėstytojų. Pradėjau nuo privačių pamokų, kinų tapybos ant ryžių popieriaus bei akvarelių liejimo, kurio pagrindus studijavau Eglės Lipeikaitės „Akvareles mokykloje“. Vėliau tai buvo “Dailės įvadas“ su Raimondu Savicku Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje, „Tapybos ir piešimo pagrindai“ su prof. Viktoru Binkiu ir Ugne Žilyte Savicko dailės mokykloje, Roberto Bluj piešimo ir tapybos studija. Vėliau mano tapybos praktika tęsiasi Vilniaus žydų bendruomenės, „ArtVilna“ dailės studijoje, vadovaujant dailininkei Ievai Skauronei,o dabartiniu metu, Dr. Daliai Matijkienei.

Nuolat dalyvauju įvairiuose pleneruose ir grupinėse parodose Lietuvoje, mano darbai buvo eksponuojami ir užsienyje (Italija, Estija, Čekija, Latvija, Estija). Mano tapybos darbai yra privačiuose kolekcijose Lietuvoje, Latvijoje, Rusijoje, Izraelyje, Baltarusijoje, Prancūzijoje.

“Išlikę indai” – mano antroji personalinė paroda. Tai savotiški pasakojimai apie indų istorijas, kuriose dažnai persipina ne tik indų, bet ir žmonijos likimai. Indai, kaip ir žmonės, metams bėgant keičią savo išvaizdą, “subręsta, sensta, miršta”, keičia spalvas ir net formas, susidėvi.

Bet, kartais, jie tampa šeimų nariais, saugoja svarbius prisiminimus ir perduoda mums žmonių istorijas. Ir už tai mes juos “garbiname ir mylime”, net jeigu jie jau “žili ir sukumpę”, “suskilę ir nebefunkcionalūs”.

Kuriant, man patinka eksperimentuoti, naudojant šiuolaikiškas technologijas ir modernias medžiagas kartu su jau įprastomis tapybos reikmenimis ir technika. Man norėjosi paieškoti, išgauti ir perduoti žiūrovams tą, laiko paveiktą, bet mielą širdžiai, būseną. Apskritai, šios parodos darbai yra mano eksperimentai ne tik su skirtingomis stilistikomis, bet ir įvairiomis medžiagomis, faktūromis ir mediumais, technologijomis. Kadangi menas tai jungtinis autoriaus ir žiūrovo rezultatas, tai labai tikiuosi, kad ir parodos tema ir mano darbai ras “jaukios ir šiltos” vietos žiūrovų širdyse.

        Pagarbiai,

        Sergej Liser,  + 370 686 151 101