Jidiš kalbos istorija.Jidiš kalba atsirado Vokietijoje, bet galiausiai ja kalbėjo žydai visoje Europoj

Jidiš kalbos istorija.Jidiš kalba atsirado Vokietijoje, bet galiausiai ja kalbėjo žydai visoje Europoj

PAGAL MORDECAI WALFISH

Jidiš literatūra XX a.

Kas yra jidiš?

Žodis jidiš reiškia „žydas“. Kalbiniu požiūriu tai reiškia kalbą, kuria kalba aškenaziai  – žydai iš Vidurio ir Rytų Europos bei jų palikuonys. Nors pagrindinis kalbos  žodynas ir gramatika yra kilę iš viduramžių Vakarų vokiečių kalbos, jidiš kalba integruoja daugybę kalbų, įskaitant vokiečių, hebrajų, aramėjų ir įvairias slavų bei romanų kalbas.

Jidiš kalbos kilmė

Neįmanoma tiksliai nustatyti, kur ir kada atsirado jidiš, tačiau plačiausiai priimta teorija yra ta, kad ši kalba susiformavo 10 amžiuje, kai žydai iš Prancūzijos ir Italijos pradėjo migruoti į Vokietijos Reino slėnį. Ten jie sujungė atsineštas kalbas su savo naujųjų kaimynų germanų kalba, sukurdami ankstyviausią jidiš kalbą. Žydams toliau migruojant į rytus – dėl kryžiaus žygių ir juodojo maro – jidiš paplito Vidurio ir Rytų Europoje ir pradėjo įtraukti daugiau elementų iš slavų kalbų.

Ankstyvoji jidiš kalba

Aškenazių visuomenėse hebrajų kalba buvo Biblijos ir maldos kalba, aramėjų – mokymosi kalba, o jidiš – kasdieninio gyvenimo kalba. Mokslininkai tai vadina vidiniu aškenazio trikalbiškumu. Nors skambesys ir vartosena skiriasi, visos trys kalbos parašytos ta pačia abėcėle.

Pirmasis spausdinto sakinio įrašas jidiš kalba yra palaiminimas, rastas Worms Mahzor (Vórmser mákhzer) 1272 m. Nuo XIV amžiaus jidiš kalba dažniausiai buvo naudojama epiniams eilėraščiams, tokiems kaip Shmuel-bukh, kuriame perteikiama biblinė pranašo istorija. Samuelis į europietišką riterišką romaną.

Ankstyvoji moderni jidiš

Jidiš leidyba plačiai paplito XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, praėjus beveik šimtmečiui po spaustuvės išradimo. Siekiant užtikrinti kuo platesnę skaitytojų auditoriją, knygos buvo leidžiamos bendra, prieinama jidiš kalba, be jokios konkrečios jidiš dialekto savybių. 1590-aisiais Tsene-rene (taip pat vadinamas Tzenah Urenah) buvo išleistas pirmą kartą (galų gale buvo išspausdinta daugiau nei 200 leidimų). Knyga, kurioje perpasakojamos kassavaitinės Toros dalys, įpintos kartu su moralės medžiaga, tapo žinomos kaip „moterų Biblija“, nes ją ypač skaitė moterys perŠabą ir šventes.

Iki XVIII amžiaus vokiškai kalbantys žydai greitai perėmė Vakarų Europoje Haskalah. Žydų Apšvietos lyderiai stipriai agitavo už vokiečių kalbos vartojimą, o ne jidiš, kurią jie vadino „barbarišku žargonu“. Tuo pat metu jidiš kalba klestėjo Rytų Europoje, kur kompaktiškos gyvenvietės padėjo jidiš kalbamiųjų skaičiui iki XIX amžiaus pasiekti milijonus.

Chasidų judėjimo iškilimas taip pat daug prisidėjo prie jidiš kalbos raidos – tiek kalbančiųjų skaičiumi, tiek dvasiniu prestižu. Du pagrindiniai ankstyvieji chasidizmo kūriniai buvo parašyti jidiš ir hebrajų kalbomis: Shivkhey ha-Besht (Besto šlovės), kurios buvo pasakojimai apie Ba’al Shem Tov, ir Sipurey Mayses (Pasakojimų) rinkinys. istorijų iš Ba’al Shem Tov proanūkio Nahmano iš Breslovo.

Šiuolaikinė jidiš

XIX amžiaus pabaigoje gimė modernioji jidiš literatūra. Šio naujojo literatūrinio judėjimo „senelis“ buvo Šolemas Jankevas Abramovičius, žinomas Mendele Mokher Seforim (Knygų pardavėja Mendele). I. L. Peretzas, lenkų rašytojas, poetas, eseistas ir dramaturgas, tapo žinomas kaip „tėvas“ ir humoristas Šolemas Aleichemas, gimęs Ukrainoje, -„anūkas“. Realizmas, nepagarba, satyra ir moralizavimas aptinkamas šių trijų rašytojų darbuose, kurie padarė didelę įtaką jidiš literatūros raidai.

Jidiš XX a

1908 m. pirmoji tarptautinė konferencija apie jidiš kalbą Černovicuose  paskelbė, kad jidiš yra „nacionalinė žydų tautos kalba“. Konferencijos tikslas buvo aptarti visus tuo metu kalbai iškilusius klausimus, įskaitant būtinybę steigti jidiš mokyklas, finansuoti jidiš kultūros institucijas ir nustatyti standartinę jidiš rašybą. Tačiau šiems darbotvarkės klausimams buvo skiriama mažai dėmesio, o didžioji dalis diskusijų buvo nukreipta į tai, ar jidiš turėtų būti laikoma nacionaline, ar nacionaline žydų tautos kalba.

1925 m. Vilniuje buvo įkurtas Jidiš mokslinis institutas YIVO. Jis tapo jidiš kalbos institucija su stipendija. Nuo 1940 m. YIVO įsikūrė Niujorke.