Bendruomenėje buvo skaitomos Anetos Anros knygos “JEHUDIT. PASAULIS GALĖTŲ BŪTI TOKS GRAŽUS” ištraukos

Bendruomenėje buvo skaitomos Anetos Anros knygos “JEHUDIT. PASAULIS GALĖTŲ BŪTI TOKS GRAŽUS” ištraukos

Vėjuotą spalio vakarą  bendruomenėje jaukioje aplinkoje vyko susitikimas su jauna rašytoja Aneta Anra. Ji pristatė savo naują knygą  “JEHUDIT. PASAULIS GALĖTŲ BŪTI TOKS GRAŽUS”.
Jaunosios kartos rašytojos Anetos Anros knyga pagrįsta Holokaustą patyrusių žmonių, žydų gelbėtojų pasakojimais.
Dita Zupavičienė-Šperlingienė
Čia pateikiami jaudinantys autorės pokalbiai su Kauno gete ir Štuthofo koncentracijos stovykloje kalėjusia Judit (Dita) Zupavičiene-Sperlingiene, Vilniaus žydų gelbėtojų Strużanowskių šeima, pasakojama apie Kauno geto fotografo Cvi Kadušino (George Kaddish), Vilniaus žydų gelbėtojos Aleksandros Drzeweckos likimus.

Teksto ištraukas skaitė aktoriai Darius Gumauskas ir Jolanta Dapkūnaitė.

Paroda „Stebuklingas dienoraštis“

Renginio metu taip pat pristatyta Julijos Skuratovos paroda „Stebuklingas dienoraštis“.
Ši paroda – koliažų ir erdvinių popieriaus teatro kompozicijų ciklas, skirtas žydų vaikų, žuvusių Holokausto metu, atminimui.

Aneta Anra, 2021

Plačiau apie knygą:

…..Tai pasakojimas apie kartų ribas peržengiančią draugystę, gyvenimo meilę, gebėjimą džiaugtis mažais ir dideliais malonumais. Tai stiprus liudijimas moters, kuri neleido praeičiai paversti jos savo įkaite ir kurios atsiminimuose šiandien negirdime pykčio, neapykantos, keršto troškimo, – jos žodžiai spinduliuoja tik meilę kaip pastangą išsaugoti brangių žmonių atminimą.
Knyga moko dialogo meno, o dialogui būtinas gebėjimas išklausyti, nesistengiant visko suklasifikuoti pagal iš anksto sugalvotus klausimus ir scenarijus. Įsiklausykime.
Donatas Puslys
Tai knyga apie Holokaustą, tačiau ji neprimena kitų, parašytų šia tema. Tai nėra faktų ir tikslių istorinių duomenų sąvadas. Bet jei trokštate pamatyti gyvus to laiko žmones, pajusti jų drąsą išlikti, mylėti, kurti ir gelbėti kitus, ši knyga – jums. Autorė ėjo su knygos herojėmis jų keliais ir į pasakojimą sudėjo ne tik jų, bet ir savo išgyvenimus. Todėl ši knyga – ne tik apie praeities, bet ir šios dienos meilę ir skausmą.
Lara Lempertienė
Tai daugiau negu knyga apie Ditą, tai knyga apie mūsų Valstybės žmonių skausmus, nesugrąžinamas netektis, atspindėtus autorės sutiktų žmonių gyvenimuose, taip jautriai ir poetiškai įpinant savąjį laikmetį, jaunos moters rūpestį ir džiaugsmą, kad jos nuostabūs sūneliai gali gyventi laimingą gyvenimą. Autorės intelektą, istorijos žinojimą ryškina realijų dokumentavimas – glaustos, bet tikslios išnašos. Hanos, jos artimųjų gyvenimo faktai, gilus humanizmas patvirtina, pagilina Lietuvos žmonių taurumo, rizikos tragizmo įveikimą. Autorė jautriai išsakė Lietuvos gyventojų kančių kelius, kuriuos tiesė abi okupacijos.
H. m. dr. prof. Elvyra Užkurėlytė-Baltinienė
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA