Biržų  žydų kultūros ir istorijos draugija minėjo  80 metų sukaktį nuo Holokausto Lietuvoje pradžios

Biržų  žydų kultūros ir istorijos draugija minėjo 80 metų sukaktį nuo Holokausto Lietuvoje pradžios

Spalio 3 dieną Biržų  žydų kultūros ir istorijos draugija kartu su VšĮ ” Prabudimo orkestras” pakvietė  Panevėžio m. žydų bendruomenės narius į  minėjimą – 80 metų sukaktį nuo Holokausto Lietuvoje pradžios.

Koncertas  įvyko Biržų kultūros Namuose. Skambėjo jaunosios kartos kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurta „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės”. Holokausto 80-mečiui skirtą kūrinį atliko Vilniaus miesto šv. Kristoforo kamerinis orkestras  bei kviestiniai klasikos, džiazo ir folkloro muzikantai. Įspūdingą pasirodymą pristatė renginio svečias – Artimųjų rytų instrumentais grojantis multiinstrumentalistas iš Izraelio Yaron Cherniak. Jungtiniam kolektyvui dirigavo LNOBT vyr. dirigentas Ričardas Šumila.

Šiuo muzikiniu projektu siekiame pagerbti Lietuvoje gyvenusių žydų atminimą ir išreikšti solidarumą žydų bendruomenei“, – savo mintimis dalinasi idėjos autorius, senoviniais hebrajų instrumentais šofarais grojantis Tadas Daujotas.

Muzika yra tiltas tarp praeities ir dabarties. Prieš Antraji Pasaulinį karą  Biržuose gyveno gausi žydų bendruomenė, gydytojai, mokytojai, verslininkai ir amatininkai, kartu su savo kaimynais kūrė Lietuvos ateitį, pabrėžė PŽB pirmininkas Gennady Kofman, dėkodami atlikėjams ir organizatoriams Vidmantui ir Merūnui Jakoniams.