Panevėžio miesto žydų bendruomenėje  SUKKOT šventė vyko pagal žydų tradicijas

Panevėžio miesto žydų bendruomenėje  SUKKOT šventė vyko pagal žydų tradicijas

Panevėžio miesto žydų bendruomenėje  SUKKOT šventė vyko pagal žydų tradicijas, 2021  rugsėjo mėn. 25 dieną. SUKKOT – šventė, kai žydai mini išsilaisvinimą iš Egipto vergijos ir kelionę iki Šventosios žemės. Šventė turi dvi prasmes: kasdieninę – derliaus  ir SUKA – hebrajų kalba – palapinė, iš Egipto išėjusių protėvių laikinas būstas. Apie šią istoriją papasakojo žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman.

Dar Sukkot yra susirinkimų šventė, kada visi nariai kartu džiaugiasi, linki vieni kitiems sveikatos ir džiaugsmingai praleidžia laiką, dėkoja Visagaliui už derlių ir laimingai praėjusius metus. Šią dieną dar buvo pasveikintas jubiliatas pasaulio teisuolio sūnus, PŽB narys Vidmantas Markevičius su 60 mečiu.

SUKKOT šventės ritualuose naudojami keturi augalai: lulav (palmės šakelė – primena stuburą), hadas (mirta – akys), arava (gluosnis – burna) ir etrog (citronas – širdis). Visi simboliai skirtingi, bet vienas be kito negali,- visi būtini.

Dar aiškinama, kad keturi augalai atstovauja įvairių tipų asmenybes,  kad ir skirtingas –  visi jie  yra žydai. Todėl PŽB patalpose buvo sukurta įsivaizduojama palapinė (Suka), kad nariai pajustų žydų tradicinę atmosferą.

Šventės metu yra apdovanojami bendruomenės narių vaikai. Jiems paruošiamos saldžios vaišės bei dovanėlės. Taip tradicijos perduodamos iš kartos į kartą.