Rimanto Dichavičiaus knygos „Paminklas paminklui“ pristatymas

Rimanto Dichavičiaus knygos „Paminklas paminklui“ pristatymas

Per „Sostinės dienų“ festivalį ir Europos žydų kultūros dienas rugsėjo 3 d. 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje bus pristatyta Rimanto Dichavičiaus knyga „Paminklas paminklui“ (Vilnius, 2020).

Pristatymas rengiamas kartu su Lietuvos žydų bendruomene bei knygos leidimą parėmusiu Geros valios fondu.

Garsus fotomenininkas R. Dichavičius Užupio žydų kapines pradėjo fotografuoti 1961 m., dar nežinodamas, kad vos po kelerių metų, 1964-aisiais, jos bus sunaikintos. Kapinių vaizdai ir antkapinių paminklų nuotraukos tapo unikaliu dokumentu, užfiksavusiu Vilniaus žydų bendruomenės praeitį ir kartu milžinišką kultūros praradimą.

„Paminklas paminklui“ yra daugiau nei fotoalbumas, tai pasakojimas apie kelias vilniečių žydų kartas, dėl sovietų antisemitinės politikos ir barbariško požiūrio į tautines kultūras netekusias savo kapų, ir pasakojimas apie Vilnių, praradusį itin reikšmingą istorinio paveldo objektą.

Renginyje dalyvaus R. Dichavičius, istorikė, kapinių tyrinėtoja Vida Girininkienė, istorikė, Vilniaus universiteto prof. Jurgita Verbickienė, Lietuvos žydų kapinių kultūros ekspertė, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus istorikė Rūta Anulytė. Renginį moderuos Lietuvos nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimo centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Knygą „Paminklas paminklui“ bus galima įsigyti.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovai įleidžiami tik pagal išankstinę registraciją ir ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atėjus į renginį, privaloma užpildyti COVID-19 anketą. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 3 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a., 237 kab.
Dalyvavimas
būtina išankstinė registracija
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“