Izraelio prezidentu išrinktas iš Lietuvos kilęs Isaacas Herzogas

Izraelio prezidentu išrinktas iš Lietuvos kilęs Isaacas Herzogas

“The Times of Israel”

Isaacas Herzogas,-  išrinktas 11-asis Izraelio prezidentas, Knessete surinkęs 87 balsus iš 120 .
Herzogas – Žydų agentūros pirmininkas, buvęs Leiboristų partijos vadovas Isaacas Herzogas trečiadienį išrinktas vienuoliktuoju Izraelio prezidentu.

Jo varžovė buvo 67 metų Miriam Peretz, anksčiau dirbusi mokyklos direktore vienoje nausėdijoje. Ji buvo praminta „sūnų motina“, kai prarado du iš šešių savo vaikų, kai jie tarnavo Izraelio kariuomenės karininkais.

Prezidento rinkimai parlamente įvyko Izraelio politikams skubant iki nustatyto galutinio termino vidurnaktį susitarti dėl naujos koalicinės Vyriausybės sudarymo. Jos paskyrimas užbaigtų ministro pirmininko Benjamino Netanyahu, ilgiausiai Izraelio premjero pareigas einančio politiko, 12 metų trukusį valdymą.

Slaptuose rinkimuose, kuriuose balsuoti galėjo visi 120 MK, trys susilaikė, trys balsai buvo diskvalifikuoti, o vienas įstatymų leidėjas, „Ra’am“ pirmininkas Mansouras Abbasas, nebalsavo.
Herzogas, kuris yra šeštojo Izraelio prezidento Chaimo Herzogo sūnus ir Izraelio pirmojo vyriausiojo rabino anūkas, pakeis Reuveną Rivliną, kai pastarojo kadencija baigsis liepos 9 d.

Pirmojoje kalboje po išrinkimo Herzogas sakė ketinantis „nutiesti tiltus“ Izraelio visuomenėje ir su žydų išeivija, skatinti verslumą, „kovoti su antisemitizmu ir neapykanta Izraeliui“, ir „saugoti mūsų demokratijos pamatus“.„Aš prisiimu sau didelę atsakomybę, kurią jūs man primetėte. Aš sutinku su privilegija tarnauti visai Izraelio visuomenei “, – sakė jis.

Jis taip pat pasveikino rinkimuose pralaimėjusią Miriam Peretz kaip „Izraelio didvyrę ir įkvėpėją“ visiems izraeliečiams.

Pasveikintas premjero Benjamino Netanyahu, Herzogas jam pasakė: „Tikiuosi, kad galėsiu dirbti su kiekviena vyriausybe ir kiekvienu ministru pirmininku“.