Teismas nemato kliūčių rekonstruoti VILNIAUS Koncertų ir sporto salę

Teismas nemato kliūčių rekonstruoti VILNIAUS Koncertų ir sporto salę

15.min. lt

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė netenkinti prevencinio Izraelio piliečių ieškinio, kuriuo siekta uždrausti planuojamą Vilniaus kongresų centro statybą ir buvusių Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių išsaugojimą.

Išnagrinėjęs bylą teismas nenustatė VĮ Turto banko veiksmų neteisėtumo. Priešingai, teismo nuomone, Turto bankas žino apie senų kapinių svarbą, būtinybę jas tinkamai sutvarkyti ir įamžinti jose palaidotų asmenų atminimą. Rekonstruojant pastatą neabejotinai bus stengiamasi tinkamai įamžinti senųjų vilniečių senųjų kapinių vietą, sutvarkyti teritoriją be žemės judėjimo darbų, rekonstruotame pastate planuojama įkurti muziejų, kad paminėti šią vietą.

“Mes ne tik laikomės visų galiojančių įstatymų, bet ir Vyriausybė mus įpareigoja bendradarbiauti su Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu. Taigi rekonstruojant bus atsižvelgta į religines žydų tikėjimo nuostatas. Tiek parengiamieji darbai, tiek vėliau rekonstrukcija bus atliekami prižiūrint rabinams, siekiant apsaugoti palaikus ir kapines bei įamžinti šios vietos atminimą “, – sako Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

 

Teismo vertinimu, byloje ieškovai nenurodė, kuris konkretus teisės aktas buvo pažeistas ar kuri teisinė prievolė nebuvo tinkamai vykdoma atsakovo. Byloje nėra objektyvių įrodymų, leidžiančių manyti, kad rekonstruojamo pastato plote (t. Y. Po pastatu ar jo konstrukcijomis) buvo žmogaus palaikų ar jų dalių, todėl pareiškėjas neturi jokio pagrindo. įtarimui, kad pastatas yra kapinėse.
„Norime pabrėžti, kad kiekvienas žingsnis siekiant išsaugoti minėtas kapines atliekamas griežtai laikantis išsamių mūsų rabinų nurodymų. Mes veikiame kaip jų atstovai (…). Esame įsitikinę, kad tik tokiu būdu pavyko sustabdyti kapinių naikinimą, kuris įvyko iki mūsų dalyvavimo “, – sakoma Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto laiške, kuris rūpinasi kuo daugiau žmonių išsaugojimu. kaip 200 žydų kapinių ir masinių kapų Lietuvoje.

Turto bankas, Lietuvos žydų bendruomenė ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas 2019 m. Gruodžio mėn. Pasiekė ir pasirašė susitarimą dėl Šnipiškių žydų kapinių sutvarkymo, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos ir galimybės tęsti bendradarbiavimą renginio metu. rangos darbai. Bendradarbiavimas Vilniaus kongresų centro ir Senųjų žydų kapinių teritorijoje su žydų organizacijomis valstybiniu lygiu tęsiasi nuo 2009 m.