Vilniuje vėl pakvipo chala – atidaryta atnaujinta žydiško maisto kavinė “Beigelių krautuvėlė”

Vilniuje vėl pakvipo chala – atidaryta atnaujinta žydiško maisto kavinė “Beigelių krautuvėlė”

Šiandien duris ir vėl atvėrė atnaujinta žydiško maisto kavinė “Beigelių krautuvėlė”. Šiandien po atsinaujinimo buvo atidaryta žydiško maisto kavinė “Beigelių krautuvėlė”įsikūrusi Pylimo g. 4.  Kaip ir daugelis kavinių ar restoranų turėjusių užsidaryti karantino laikotarpiu kavinė, šį laikotarpį išnaudojo darbingai ir naudingai. “Matyt žydai nebūtų žydais, jei neieškotų ir nerastų išeities”, – sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. “Mes visą karantino laikotarpį kūrėme, remontavome, ir buvome atsidarę tik porai dienų – mūsų pagrindinėms šventėms, kad savo klientams pasiūlytume tradicinio žydų maisto, o jų pasiruošimas šventėms būtų lengvesnis” – sako pirmininkė.

Prasidėjus karantinui buvo nuspręsta visiškai naujai suremontuoti kavinę “Beigelių krautuvėlė”, išplėsti erdves ir įrengti dar papildomą beveik 100 kv.m. pločio salę, o virtuvę padidinti 3 kartus. Sukūrėme tokią erdvę, kurioje bus galima ne tik pavalgyti skanaus tradicinio litvakiško maisto, bet ir sudalyvauti gyvos muzikos vakaruose, knygų pristatymuose ar tiesiog surengti privačią šventę, kai tik bus leidžiami tiek privatūs, tiek vieši renginiai. “Atnaujinome interjerą, nes norime pritraukti ir kuo daugiau mūsų jaunimo, tad atėję nenustebkite, nes pakeitimų padarėme tikrai nemažai.” – džiaugiasi naujuoju interjeru Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliasnsky.

Beigelinė – dalis didelio projekto, kuriam žydų bendruomenė dar 2013 m. gavo vieno Norvegijos fondo paramą. Tai buvo konkursas projekto apie žmogaus teises, antisemitizmą,- savita tolerancijos kampanija, raginanti kovoti prieš bet kokios neapykantos apraiškas. Maistas žydams – labai svarbi kultūros dalis. Galbūt atėjus į “Beigelių krautivėlę” ir susipažinus su žydų kulinariniu paveldu žmonėms nebekils prietarų.

Kavinė šiandien atidaroma ne tik su atnaujintu interjeru, bet ir su meniu naujienomis. Didelis dėmesys nuo šiol bus skiriamas kavai, pasirinkti vieni seniausių Lietuvoje kavos skrudintojai “Crooked nose & Coffee stories”. O kas įdomiausia, o gal reikėtų rašyti svarbiausia – “Crooked nose & Coffee stories” įkūrėjo Emanuelio Ryklio tėtis buvo žydas. “Tad nors kavos pupelės bus iš įvairių pasaulio šalių, bet vis tiek galime sakyti, kad turi žydiško kraujo” – mintimis apie kavą dalinasi Aistė Košienė.

Tačiau ne kava žydams yra svarbiausia, o skanus maistas, kurio turi būti daug. Daugiausiai susidomėjimo tikimasi sulaukti dėl meniu naujienos čolento. Čolentas ilgai ir žemoje temperatūroje troškinta jautiena su pupelėmis ir bulvėmis. Šis patiekalas nuo seno šeimininkių ruošiamas Šabui, nes per Šabą dirbti nevalia, o čolento gaminimas pradedamas dar prieš prasidedant Šabui.

Naujienų šiandien atidarytoje kavinėje “Beigelių krautuvėlė” yra labai daug, tačiau išlieka visų pamėgti tradiciniai beigeliai su įdarais, pyragai, penktadienio chala ir kiti kepiniai. Iki karantino penktadienio chala buvo parduodama vos per porą valandų, nes chala yra šabo duona, o sakoma, kad reikia pirkti dvi – vieną savo šeimai, kitą gyvenantiems nepritekliuje.

  • beigeliai-004
  • beigeliai-009
  • beigeliai-035
  • beigeliai-049
  • beigeliai-069
  • beigeliai-077
  • beigeliai-113
  • beigeliai-115
  • beigeliai-122
  • beigeliai-134
  • beigeliai-158
  • beigeliai-170
  • beigeliai-180
  • beigeliai-195
  • beigeliai-213
  • beigeliai-220
  • beigeliai-231
  • beigeliai-250
  • beigeliai-261
  • beigeliai-297