Vilniaus Choralinė sinagoga atveria lankytojams virtualias duris

Vilniaus Choralinė sinagoga atveria lankytojams virtualias duris

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia į virtualią ekskursiją po vienintelę pagal visus judėjų kanonus veikiančią Vilniaus choralinę sinagogą. Virtuali ekskursija su gidu suteiks galimybę apsilankyti Sinagogoje, susipažinti su žydų kultūriniu ir kulinariniu paveldu, patirti Didžiųjų žydų švenčių tradicijas.

Virtualios ekskursijos metu galima aplankyti istorinės sinagogos patalpas, mikvę, košerinę virtuvę, pamatyti vienintelę Lietuvoje išlikusią macų kepimo mašiną, susipažinti su žydų religija, filosofija, tradicinėmis žydiškomis šventėmis, gyvenimo būdu, išgirsti žydiškas giesmes. Norintiems pažinti žydišką kulinarinį paveldą siūlomos virtualios pamokos košerinėje sinagogos virtuvėje. Per šešis tūkstantmečius susiformavę griežti religinių ir pasaulietiškų švenčių papročiai ir tradicijos gaminti tik tai šventei būdingus patiekalus. Pavyzdžiui, naujų metų šventės Roš ha Šana stalui kepamos tik apvalios chalos, ruošiama žuvies galva, Chanukos  laikotarpiu gaminamos riebios spurgos ir kepami bulviniai blynai, o Purimo vaišėms kepamos „Hamantašen“ – tradiciniai aguonomis įdaryti sausainiai.

Vilniaus choralinę sinagogą kasmet aplanko apie 10 000 turistų, didelė dalis jų – Holokaustą išgyvenusių, po pasaulio diasporas išsibarsčiusių litvakų palikuonys, taip pat miesto gyventojai, moksleiviai, studentai, socialiniai partneriai iš kultūros ir turizmo srities Lietuvoje bei užsienyje. Dėl koronaviruso sinagogos lankymas yra apribotas, todėl virtuali ekskursija pritaikyta ir lietuviams, ir užsienyje gyvenantiems litvakams, kurie turi galimybę bent virtualiai apsilankyti savo tėvų vaikystės ar jaunystės sinagogoje.

Pasak Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, virtuali pažintis su žydų kultūra ir tradicijomis skatina miesto bendruomenės daugiakultūriškumo raišką bei populiarina žydų kultūros paveldą.

Kviečiame keliauti su titrais ir Hebrajų kalba.

Projektą „Vilniaus choralinė sinagoga: malda, virtuvė, mikvė“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.