Svarbus Moshe Kantor pranešimas – ES dotacija žydų bendruomenėms patvirtinta!

Svarbus Moshe Kantor pranešimas – ES dotacija žydų bendruomenėms patvirtinta!

 

Mieli draugai,

Svarbus Moshe Kantor pranešimas, kuris mums rūpi – ES dotacija žydų bendruomenėms patvirtinta!

Per pastaruosius kelerius metus vienas iš SAKC (Saugumo ir krizių centras)  pagal EJC tikslus stengėsi stiprinti bendradarbiavimą su Europos institucijomis, kad sustiprėtų saugumas, parama ir pasirengimas mūsų bendruomenėms.

2018 m. gruodžio 6 d. Europos Vadovų Tarybos deklaracijoje dėl kovos su antisemitizmu pabrėžiama, kad žydų saugumas yra neatidėliotina būtinybė ir reikia greičiau imtis veiksmų.

Mūsų bendradarbiavimas su Europos Komisija, ypač Viešųjų erdvių apsaugos darbo grupėje, sustiprino įsitikinimą, kad svarbu bendradarbiauti su kitomis bendruomenėmis ir rasti sąveiką, kovojant su neapykanta ir teroru.

Pagalba kitoms bendruomenėms susiduriant su saugumo iššūkiais, atitinka žydų pagrindines vertybes ir mūsų misiją.

Kaip  žinote, 2019 m. spalio 9 d. Halės sinagogos užpuolimo kaltininkas, supratęs, kad jam nepavyks nužudyti žydų, užpuolė turkų restoraną, kurio tikslas buvo nužudyti musulmonus.

Išpuoliai Christchurch ir Bærum mečetėse, Saint-Etienne-du-Rouvray ir Nicos bažnyčiose ir deja, daugelyje kitų, išryškino bendradarbiavimo su kitų tikinčių bendruomenėmis būtinumą ir svarbą saugumo srityje.

2020 m. birželio mėn. Europos Komisijos Migracijos ir vidaus reikalų generalinis direktoratas (DG HOME) paskelbė kvietimą teikti pasiūlymus, kaip padidinti maldos namų apsaugą Europoje, kaip vieną Vidaus saugumo fondo prioritetų – policiją ( ISF-P).

ISF-P yra speciali priemonė, skirta sustiprinti ES ir valstybių narių gebėjimus veiksmingai valdyti su saugumu susijusią riziką ir krizes bei pasirengti apsaugoti žmones nuo teroristinių išpuolių ir kitų su saugumu susijusių incidentų. EJC SASCE nusprendė užmegzti specialią partnerystę su trimis  organizacijomis: krikščionių, musulmonų ir budistų bendruomenių.

Šios partnerystės rezultatas – projektas „Saugesnės ir stipresnės bendruomenės Europoje“ .

SASCE yra daugiasluoksnis požiūris, kuriuo siekiama  padidinti saugumą maldos vietose ir aplink jas, taip pat krikščionių, budistų, musulmonų ir žydų bendruomenėse bei tarp jų.

Šiandien mums malonu pranešti, kad SASCE projektą apdovanojo Europos Komisijos ISF-P fondas. Pirmą kartą keturių religinių bendruomenių atstovai kartu dirbs įgyvendindami bendrą saugumo didinimo projektą.

Projektas SASCE, kurį pilnai finansuos Europos Komisija, yra padalintas į du pagrindinius komponentus:

Keturios organizacijos partnerės pateiks turinį bendruomenės vadovams, nariams ir darbuotojams (apie pagrindines saugos priemones, informaciją apie saugumą, krizių valdymą). Vėliau sukurs ambasadorių tinklą apie šiuos veiksmus ir paskleis mokymų, instruktažų metu bendruomenėse bei aplink jas, taip pat vykdys platesnes komunikacijos kampanijas visoje Europoje.

Projektu taip pat siekiama sukurti pasitikėjimą ir bendradarbiavimą tarp pilietinės visuomenės ir nacionalinių valdžios institucijų, padedant bendruomenių vadovybėms ir valstybėms užtikrinti institucijų bendravimo kanalus.

EJC SACC  (Saugumo ir krizių centras) aprūpins komunalinius pastatus visoje Europoje 1000 planšečių. Ši projekto dalis bus skirta tik žydų bendruomenėms. Tai padidins SACC EJC pajėgumus, per kuriuos ji galės sustiprinti savo paramą žydų bendruomenėms.

Tikimės, kad tai taps ilgalaikio tarpusavio bendradarbiavimo saugumo srityje proceso pradžia, turėsianti labai teigiamą poveikį mūsų bendruomenėms, ES valstybėse narėse ir už jos ribų.

Mums malonu pasidalinti šia įdomia žinia su jumis. Daugiau informacijos pateiksime tolimesnėse komunikacijose.

 

Geriausi linkėjimai,

 

Moshe Kantor

Europos žydų kongreso pirmininkas