Tegu jūsų žmona valgo macą lovoje, o jūs vartykitės trupiniuose

Tegu jūsų žmona valgo macą lovoje, o jūs vartykitės trupiniuose

Žydų prakeiksmai ir palinkėjimai

Paruošė Dovilė Rūkaitė

Jidiš kalboje gausu gerų palinkėjimų  ir prakeikimų. Jie apima juokingus kalambūrus,  Biblijos istorijas ir Toros tautosaką, mini kasdienes detales iš Rytų Europos žydų gyvenimo. Daugelis šių posakių išliko literatūriniuose tekstuose, kitus rinko leksikografai ir jidiš mėgėjai. Pavyzdžiui, garsiausiame Yosef Guri žodyne[1] „Palaiminimai ir prakeiksmai jidiš kalba“ yra surinkta net 666 pavyzdžiai. Žodynas išleistas Jeruzalėje, yra pirmasis bandymas surinkti ir apibūdinti gerus ir blogus palinkėjimus  kaip tautosakos žanrą, kuris paplitęs jidiš kalboje. Čia rašoma jog palyginti su Toros prakeikimais, kurie grąsina sunkumais tiems, kurie nėra ištikimi Dievui, pikti norai jidiš kalba daugiausia yra trumpalaikio pykčio išraiška. Kitose tautose emocinis stresas palengvinamas vulgarių, nešvankių posakių pagalba. Priešingai, Rytų Europos žydai sielą apvalydavo ne keiksmais, o piktais palinkėjimais, labai vaizdingais ir dažnai juokingais. Geri linkėjimai byloja apie Rytų Europos žydų žmoniškumą ir šilumą, tačiau blogi palinkėjimai visiškai neatspindi šių žmonių beširdiškumo ir pašaipos, o liudija jų karčią patirtį.

„Geriau jau kiti tave keikia tave, nei tu pats juos“

 

Taip sakoma Toroje. Tačiau kaži ar rastume didesnius prakeiksmų meistrus nei žydai. Šio žanro virtuozai neabejotinai būtų jidiš kalbos ir kultūros atstovai – Rytų Europos žydai. Prieš šimtą metų gimtąja jidiš kalba kalbėjo 11 milijonų žmonių!

Edukatorė Natalja Cheifec ir kantorius Šmuelis Jatomas

Lietuvos žydų (litvakų) bendruoemnės edukatorė Natalja Cheifec ir Vilniaus Choralinės Sinagogos kantorius Šmuelis Jatomas perspėja, jog visas šis mažasis žydiškas folkloras – prakeiksmai, priežodžiai, šmaikštūs posakiai – nieko bendro neturi su religingos žydų bendruomenės kultūra.  Negalima niekada gyvenime žmonių prakeikti, ne duok dieve žmogų prakeikti.  Ir ne tik prakeikti, tuščiažodžiavimas yra didelė nuodėme. Nė vieno nereikalingo žodžio neturime išsakyti. Daug kalbant, tuščiažodžiavimas gali pavirsti piktžodžiavimu, kurio pasekmė – prakeikimai. Mes bijom blogų minčių ir palinkėjimų, bijom ir vengiam nes jie uždrausti Toros.

Iš močiutės aš girdėjau tik vieną posakį, panašų į tuos folklorinius. Ji sakydavo:

„O kad tu gyventum  šimtą metų!“ Bet ji tai sakydavo savo mylimiems anūkams, tad  posakis neturėjo tokios neigiamos potekstės.

Vilniaus Choralinės Sinagogos kantorius Šmuelis Jatomas pabrėžia, kad prakeiksmų nenaudoja tikintys žydai, toks „folkloras“ gimė asimiliuotų, netikinčių žydų bendruomenėse. Kartais šis žanras vadinamas Odesos juokeliais ir panašiai, bet tai nėra religinės žydų bendruoemnės kultūros paveldas. Pavyzdžiui garsioji Tumbalalaika melodija neturi nieko bendro su religingų žydų  giesmėmis. Paklausykite Šabo melodijų, Šabo giesmių ir suprasite skirtumą.

Tumbalalaikos melodija dažnai skambėjo žydiškame teatre, o tai nebuvo tikrosios tradicijos atspindys. Bet labai greitai tapo „netikros“ žydų kultūros „netikru“ simboliu.

Prakeiksmų, posakių, priežodžių nereikia painioti ir su žydų misticizmu. Jokio žydų misticizmo išvis nėra arba netinkamas žodis vartojamas.  Egzistuoja 4 žydiškos Toros suvokimo lygmenys, aukščiausias buvo prieinamas tik Vilniaus Gaonui. Jam  vieninteliam buvo duota tai suprasti. Tokie genijai gimsta net ne kiekvienoje kartoje. Ketvirtas, aukščiausiasis Toros supratimo lygmuo yra SOD – paslaptis. Kai žmonės pradeda lysti ten kur nesupranta, prasideda bėdos. Giliai studijuojantys Torą bijo net pagalvoti apie tai ką dabar vadiname misticizmu, tai yra net pavojinga. Didelės kritikos iš Vilniaus Gaono sekėjų sulaukė Chasidai už tai, kad pradėjo praktikuoti „kabalą vežikams“. Tai buvo atsakas į troškimą susilieti su Dievu praradus šeimas, artimuosius per baisų pogromų ir žudynių laikotarpį.

 

Jidiš prakeiksmas pasižymi barokiniu puošnumu dėl savo įmantraus gebėjimo pranašauti.

 

Sakoma, kad istoriškai žydai bendraudami  išnaudojo kitų baimes ir silpnybes nei savo kumščius. Jei pritariat posakiui  „žodžiai gali užmušti“, žydai prasmei suteikia spalvų: „kankinkite, kol jūsų oponento smegenys ištirps, o liežuvis nukars, mėgindamas gražbyliauti ir jums įtikti“.

Anglosaksų prakeiksmai dažnai susiję su kūno dalimis, katalikų prakeiksmai kyla dėl šventvagystės, o Rytų posakiai vis atkartoja „tavo mamą“ versiją, įžeidžiant protėvius. Jidiš prakeiksmas pasižymi barokiniu spindesiu dėl savo reto gebėjimo pranašauti – sako šmaikšti aish.com portalo tekstų apie žydų kultūrą autorė  Marnie Winston-Macauley.

Ar teko girdėti posakį „Prakeiksmas nėra telegrama: jis neatkeliauja taip greitai“.

Maža to, kad nieko gero žmogui nelinkima, bet dar tikimasi, kad prakeiktasis skausmą pajus lėtai ir visa jėga.

Turėkite šimtą namų, kiekviename po šimtą kambarių ir kiekviename kambaryje po 20 lovų, apsikrėskite karštine ir tegu ji varo jus iš lovos į lovą.

Autorė teigia, kad dabar jaunimas nebejaučia senųjų jidiš prakeiksmų žavesio. Jaunoji žydų karta net ir puoselėdami šlovingą žydų paveldą nieko nebežino apie  Carus, blakes, mazurkas, Ukrainos pulkus,  kaspinuočius, troleibusus, šaligatvius, bambos išvaržas ir panašiai.

Specialiai jauniesiems skaitytojams autorė pristato geriausius senus ir naujus žydų prakeiksmus ir palinkėjimus. Naujieji žydų prakeikimai geriau „rezonuoja“ šiais laikais. Vartokite juos kilniems tikslams!

Naujoviški jidiš prakeiksmai jaunajai žydų kartai naujajame tūkstantmetyje

 

Tegul jūsų mama atsiunčia jums naują programėlę, leidžiančią lengviau su jumis susisiekti ir sužinokite, kad ji taip pat turi sekimo įrenginį ir mama „tiesiog žino“, ką darote, tada pakartoja savo balsu: „Tu sudaužei mano širdį! “

Tegul jūsų šeimos vyrai bus palaiminti vešliais plaukais, kurie išlieka stori ir garbanoti iki aštuoniasdešimties metų ir tegul jūs vienintelis paveldite recesyvų Zayde Yossel vyriško plikimo geną, kuris pasireiškia sekančią dieną po jūsų Barmitzvos!

Linkiu tapti karštu nauju Glatt košer (aukščiausio košerio lygio) šefu, o žiūriausiame Food network šou finale  airis Bobby Flay tave sumuša prieš milijonus žiūrovų su savo pagamintais spirgučiais!

Tebūnie tai Kalėdų diena, kada jūsų draugai pagonys valgo kumpį, apsupti raudonų ir žalių žiburėlių prie nusibaigusio medžio atidaro dovanas – vienintelis košerinis keniečių restoranas esantis 50 km spinduliu bus „uždarytas remontui! “

Senieji jidiš prakeiksmai

 

Būkite atsipalaidavęs žmogus, kasdien nusnauskite, kai jūsų marškinių utėlės ​​apsiveda su čiužinyje tūnančiomis blakėmis ir jų palikuonys apsigyvena jūsų apatiniuose.

Žavėkitės geru maistu taip, kad pavirstumėte blyneliu, o jūsų priešas katinu, kuris jus suvalgo užspringsta, miršta – taip atsikratysime jumis abiem.

Turėkite šimtą namų,  kiekviename po šimtą kambarių ir kiekviename kambaryje po 20 lovų, apsikrėskite karštine ir tegu ji varo jus iš lovos į lovą.

 

Valgykite pasigardžiuodamas kapotas kepenėles su svogūnais, marinuotą silkę, vištienos sultinį su macų kukuliais, karpį su krienais, jautienos troškinį, bulvinius blynus su obuoliene ir pasprinkite kiekvienu kąsniu.

Pavirskite šimtakoju įaugusiais nagais ir tegu jūsų bamboje išdygsta svogūnai, o jūs gulėkite žemėje ir kepkite beigelius.

Tegul jūsų kaspinuočiui užkietėja viduriai, o troleibusai važinėja žarnynu, kai vagys įsitaiso į jūsų pilve ir po vieną vagia jūsų žarnas.

Tegul jūsų abu sūnūs užauga laimingi ir stiprūs. Tegul jie tampa gydytoju ir teisininku. Kiekvienas veda nuostabias moteris ir užgyvena turtus. Tegul kiekvienas turi daug vaikų ir tegul jie visi duodą jūsų vardą kažkam kitam!

 

Šis straipsnis parengtas minint Europos žydų kultūros dienas. 2020 m. paskelbta tema – „Žydiško kelionės“

Už paramą dėkojame Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos

 

[1] Еврейский университет в Иерусалиме; Мосты культуры / Гешарим, 2005. – 75 с.; 171 с.; לד – ISBN 5-93273-204-0 Guri Yosef. Dictionary Yiddish Blessings and Curses: Let’s Hear Only Good News.