Kaune unikalus koncertas “Mes. Istorija muzikoje. Nechamos dainos”

Kaune unikalus koncertas “Mes. Istorija muzikoje. Nechamos dainos”

Unikalus koncertas “Mes. Istorija muzikoje. Nechamos dainos”, kuriame dainas jidiš kalba iš legendinės dainininkės, buvusios kaunietės Nechamos Lifšicaitės repertuaro atliko jos mokinė Sveta Kundish (Vokietija), akordeonininkas Patrick Farrell (JAV/Vokietija) bei ansamblis “Klezmer Klangen” (Vilnius). Šis koncertas – tai Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams paminėti skirtos renginių programos dalis.

Sveta Kundish – ypač vertinamo balso savininkė – studijavo fortepijoną ir vokalą Tel Avive, Vienoje, Berlyne, nuolat dalyvauja tarptautiniuose žydų muzikos ir kultūros renginiuose, dirba kantore Brauschweig žydų bendruomenėje. Jos ir jaunojo kūrėjo, akordeonininko, grojusio su daugeliu grupių bei žymių muzikantų, tarp jų ir garsiuoju Yo-Yo Ma, Patrick Farrell duetas žavi Europos ir pasaulio publiką tiek jidiš paveldo, tiek šiuolaikinės kūrybos atlikimu. Svetą ir Lietuvą sieja ypač jautrus santykis, kurį suformavo jos gerbiamos mokytojos Nechamos Lifšicaitės pasakojimai apie gimtąją šalį. Sveta Kundish siekia prisidėti prie N. Lifšicaitės atminimo išsaugojimo Lietuvoje, atlikdama jos repertuaro dainas. Koncerte dalyvavo ir jau septintus metus žydų klezmer muziką atliekantis ir dainas jidiš kalba dainuojantis ansamblis “Klezmer Klangen” (Vilnius), kurį sudaro lietuvių muzikantų šeima, įvertintas kompetetingų institucijų už savo kultūrinę, švietėjišką veiklą žydų muzikinės kultūros srityje. Ansamblio smuikininkė Saulė Buikaitė, daugelio tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatė, yra įvertinta ir žydiškos muzikinės kultūros profesionalų kaip “…ypač gerai ir jautriai jaučianti žydišką atlikimo manierą…”

Kauno valstybinėje filharmonijoje susirinkusi publika buvo sužavėta įstabaus, nepakartojamo užburiančios dainininkės Svetos Kundish, akordeonininko Patrick Farrell ir ansamblio Klezmer Klangen muzikavimo. Koncerte skambėjo ne tik lyriškos, visiems puikiai pažįstamos dainos, bet ir žymūs XX a. vidurio jidiš poetų tekstais parašyti kūriniai, kantorinio dainavimo pavyzdžiai bei uždegančios, žiūrovus skatinančios ploti jų ritmu, dainos, tokios kaip žymioji „Keterina, moloditsa, podi suda“. Įvairialypio repertuaro pagalba buvo pasakojama Nechamos istorija bei pagerbtas Kauno geto bei Holokausto aukų atminimas.

Renginį inicijavo ansamblis Klezmer Klangen, organizavo Kauno žydų bendruomenė bei VšĮ Menopolis. Renginį iš dalies finansavo Geros valios fondas.

Labai džiaugiamės, kad Kauno žydų bendruomenė turėjo garbės prisidėti prie šio renginio organizavimo.