Lenta žmonėms žymėti Kauno kiemuose

Lenta žmonėms žymėti Kauno kiemuose

Čia tikras žydų kiemas, šalia Sinagoga, šalia kiti kiemai. Prieš keletą metų į mūsų kiemą atvyko Dita Šperling, ji čia gyveno, o jos tėvas šaukdavo per langus

„…pas mus namie šventė nevyksta!!“

Tada aš ją užkalbinau…ir kiemo istoriją sužinojo visas Kaunas.

-pasakoja kiemo galerijos idėjos autorius Vytenis Jakas

 

Ši lenta kabėjo tuščia, mūsų vardai atsirado po kaimynų vakarienės, kurios  nuotrauką matote. Tarpukariu, prasidėjus Stalino režimui ir represijoms reikėjo greitai surasti žmones, kuriuos reikia suimti, represuoti išvežti. Tų  gyventojų pavardės buvo rašomos į tokias lentas. Čia informacija buvo matoma. Bet padažnėjus žmonių dingimui, tokios lentos nepadėjo, o atvirkščiai – demaskuodavo jų veiklą. Todėl lentos buvo uždraustos, liepta jas nukabinti, o „Kieme“ ji išliko. Lentos buvo neilgai , keletą metų, greitai jų nebeliko.

Lankomės kiemo galerijoje kartu su Kauno bendruomenių koalicija ir sužinome, kaip kaimynai gali susiburti ir sukurti tokią nepaprastą erdvę, saugančią Kauno – daugiakultūrio miesto istoriją.

>>Kviečiame į virtualų pasivaikščiojimą >>ČIA

Projekto tikslas –  sustiprinti Žmogaus teisių koalicijos partnerių – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, Romų visuomenės centro ir Žmogaus teisių centro matomumą ir dalyvavimą pilietinės visuomenės iniciatyvose Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos, Vilniaus regioniniuose centruose. Ši koalicija atstovaus etnines mažumas Lietuvoje ir skatins netoleruoti neapykantos, romafobijos ir antisemitinių apraiškų viešojoje erdvėje.

#CoalitionBuilding #MusuBendruomenes #AtmintisAtsakomybeAteitis