Panevėžio VŠĮ  Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai susidomėjo   žydų istorija

Panevėžio VŠĮ  Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai susidomėjo   žydų istorija

Nors laikotaris sudėtingas, bet Panevėžio miesto žydų bendruomenė tęsia edukacinius susitikimus. Suplanuotam forumui iš anksto buvo pasiruošta. Dalyviai laikėsi būtinų  apsaugos reikalavimų dėl Covid-19.

Šį kartą PŽB buvo senjorų grupė iš VŠĮ „Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos“.  Perskaitę laikraštyje „Panevėžio balsas“ savaitinius straipsnius apie žydų gyvenimą  Panevėžyje VŠĮ LASS  nariai paprašė gyvo pokalbio apie žydų istoriją prieš II pasaulinį karą.

 2020m. liepos mėn. PŽB patalpose  senjorai, prie arbatos ir kavos puodelio, klausė bendruomenės pirmininko Gennady Kofman gyvo pasakojimo  apie  II pasaulinio karo įvykius ir tragišką žydų likimą. Jie suprato, kad mitas apie žydus, kurie tik skolino pinigus, neatitinka tikrovės, kad Panevėžyje gyveno ir dirbo daug pasaulyje žinomų ir garsių žydų. O žinios apie žydų labdaros organizaciją „JOINT“ jiems buvo visai naujas istorinis puslapis. Jie sužinojo ir apie  garsų rabiną Josefą Kahanemaną, kuris atkūrė Panevėžio Ješivą,  veikiantį  ir šiandien Izraelyje.

 Svečiai uždavė skirtingus  klausimus, susidomėję klausėsi apie  žydus verslininkus, mokytojus, gydytojus, apie garsų Panevėžio žydą gydytoją Abraomą Merą, ir kitų profesijų žydus darbininkus.

Daug klausimų buvo užduota. Apsvarstėm tolimesnius susitikimus, pasikeitėme dovanomis, svečiai paliko atsiliepimus svečių knygoje.