Buvusiam nacių stovyklos sargybiniui skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Buvusiam nacių stovyklos sargybiniui skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Autorius: Rūta Androšiūnaitė

Vokietijos šiaurinio Hamburgo miesto teismas ketvirtadienį pripažino buvusį nacių koncentracijos stovyklos sargybinį kaltu dėl bendrininkavimo Antrojo pasaulinio karo metu vykusiose žudynėse ir skyrė jam dvejų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Tai gali būti vienas iš paskutinių teismo procesų prieš tebegyvus buvusius nacių koncentracijos stovyklos sargybinius. 93 metų Bruno Dey buvo nuteistas už dalyvavimą nužudant 5 230 žmonių Štuthofo koncentracijos stovykloje, veikusioje netoli dabartinio Gdansko miesto Lenkijoje. Darbą Štuthofe jis pradėjo būdamas 17 metų.

Atsižvelgiant į faktą, kad dirbti Štuthofe B.Dey pradėjo būdamas 17-os, o jam inkriminuojamų nusikaltimų įvykdymo metu kaltinamajam tebuvo 18 metų, jo bylą nagrinėjo nepilnamečių teismas. Prokurorai prašė kaltinamajam skirti trejus metus nelaisvės, o gynyba prašė teismo jį išteisinti. „Kaip pripratote prie siaubo?“ – paklausė pirmininkaujanti teisėja Anne Meier-Goering, skelbdama nuosprendį. Teismo procesas prasidėjo pernai spalį. Atsižvelgiant į garbų B. Dey amžių, posėdžiai buvo rengiami ne dažniau kaip dukart per savaitę ir trukdavo ne ilgiau kaip dvi valandas.

skaityti plačiau