Rusnėje įteiktas apdovanojimas “Už nuopelnus Indijos ir Lietuvos draugystei”

Rusnėje įteiktas apdovanojimas “Už nuopelnus Indijos ir Lietuvos draugystei”

Rusnėje įteiktas apdovanojimas “Už nuopelnus Indijos ir Lietuvos draugystei”. Šiemet juo pagerbtas mokytojas, visuomeninkas Vytautas Toleikis, atradęs ir išviešinęs rusniškio litvako Hermanno Kallenbacho draugystę su Mahatma Gandžiu.

Gandžio ir Kallenbacho draugystė įamžinta garsaus skulptoriaus, a.a. Romo Kvinto, sukurtame paminkle, kuris 2015 metais buvo atidengtas Rusnėje, ant Atmatos upės kranto. Prie paminklo pastatymo prisidėjo Lietuvos ambasada Indijoje.

Šeštadienį V. Toleikiui įteiktas apdovanojimas – sumažinta šio paminklo kopija. Ceremonijoje dalyvavo Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis, Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė, JAV ambasadorius Robertas Gilchristas, Vokietijos ambasadorius Matthias P.Sonnas, Izraelio ambasadorius Yossi Levy, Indijos ambasadorius Tsewang Namgyal, Lietuvos ambasadorius Indijoje Julius Pranevičius, Indijos garbės konsulas Rajinder Chaudhary, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, kuri pasveikino V.Toleikį su apdovanojimu.

Su M. Gandžio ir H. Kallenbacho pažintimi ir jų bendra veikla Pietų Afrikoje bus galima plačiau susipažinti šią savaitę išleistame straipsnių rinkinyje “Sielos dvyniai”, kuris taip pat pristatytas Rusnėje. Būtent taip – “sielos dvyniu” – H. Kallenbachą vadino M. Gandis. Knygą bus galima rasti bibliotekose, taip pat Rusnės Salos etnokultūros ir informacijos centre.

Apdovanojimas už Lietuvos ir Indijos ryšių skatinimą teikiamas antrą kartą. Laureatą atrenka visuomeninė asociacija Lietuvos ir Indijos forumas. Pernai apdovanojimas įteiktas Indijos garbės konsului Lietuvoje Rajinderiui Chaudhary.

Gandhi ir Rusnėje augęs H. Kallenbachas susipažino Pietų Afrikoje 20 amžiaus pradžioje. H. Kallenbachas tapo ne tik ypač artimu M.Gandžio draugu, bet ir finansiškai rėmė jo inicijuotą nesmurtinio pasipriešinimo sąjūdį.

Kallenbachas gimė 1871 metais Žemaičių Naumiestyje. Netrukus šeima įsikūrė Rusnėje. Jo tėvas turėjo nedidelę lentpjūvę, sėkmingai prekiavo mediena. H.Kallenbachas baigė Tilžės gimnaziją, pasirinkęs architekto profesiją mokėsi Karaliaučiuje, Meklenburge, Štutgarte, Miunchene. 1896 metais H. Kallenbachas išvyko į Pietų Afriką ir iki 1906-ųjų sėkmingai dirbo architektu Durbane bei Johanesburge. 1904 metais H. Kallenbachas susipažino su M. Gandžiu, ėmė jį remti finansiškai, kartu rengė taikias protesto akcijas ir jose dalyvavo. Jis tapo ir Gandžio pasaulėžiūros sekėju. Už savo lėšas H.Kallenbachas šalia Johanesburgo nupirko nemažą žemės sklypą ir ten įkūrė rašytojo Levo Tolstojaus vardu pavadintą sodybą. H. Kallenbachas mirė 1945 metais.

2021 metais bus minimos 150-osios H. Kallenbacho gimimo metinės.