Kupiškėnai prisidėjo prie žydų istorijos

Kupiškėnai prisidėjo prie žydų istorijos

Aušrinė MERKYTĖ

Pirmadienį į Kupiškio etnografijos muziejų užsukę Račiupėnų gatvės gyventojai Jolita Kanapeckienė ir Vidas Kudukis norėjo pasitarti, kaip pasielgti su rekonstruojamoje gatvėje jų rastu žydų paminklu.

Kupiškėnai manė, kad atsitiktinai jų pamatytas paminklas gatvėje atsidūrė sovietiniais metais, naikinat žydų kapines prie bokšto. Čia atvežtas paminklas užpiltas žvyru ir paslėptas, norint išlyginti buvusias balas. Apgailestavo, kad taip barbariškai pasielgta su mūsų krašto kultūros paveldu. Prašė patarimo Kupiškio etnografijos muziejaus istorikės Aušros Jonušytės, sakė, „kad skaitė jos straipsnius rajoniniame laikraštyje apie žydų bendruomenę ir juos tai labai sudomino, paskatino domėtis Kupiškio miesto istorija“.

Nuvažiavus į vietą paaiškėjo, kad tai paminklinis akmuo iš žydų kapinių. Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas Vytis Zavackas dalyvavęs apžiūrint paminklą, įsipareigojo jį nugabent atgal kur jis ir buvo.

Istorikė A. Jonušytė nufotografavo užrašą ir persiuntė dr. Larai Lempertienei, padedančiai kupiškėnams nuo pat jos straipsnio parašyto leidiniui „Kupiškio krašto žydų bendruomenės pastatai ir paminklai“.

Mokslininkė mielai sutiko pagelbėti. Išaiškėjo, kad ant paminklo užrašyta: „Čia palaidotas Mozė, Elijo Hakoheno sūnus, miręs 5679 m. Nisano 9 d. (1919 04 09). Tebūnie jo siela įpinta į gyvybės mazgą“.