Liepos mėnuo muziejuje: nuo tapybos iki istorinių turų

Liepos mėnuo muziejuje: nuo tapybos iki istorinių turų

 

10 eksponatų per 30 minučių

Liepos 7-10 dienomis 12.00 val. pietų pertrauką praleiskite pažindami kultūrą. Tolerancijos centre edukatorė Monika Žulytė kasdien jus supažindins su dešimčia eksponatų, esančių mūsų muziejuje. Turo metu bus pristatyti įvairaus laikotarpio kūriniai ir eksponatai – nuo Vilniaus Didžiosios sinagogos artefaktų iki Samuelio Bako tapybos darbų. Dalyvavimas nemokamas.

Nemokamos ekskursijos po Panerių memorialą

Liepos 12 d. ir 26 d. 13.00 val. Panerių memoriale (Agrastų g. 15) kartu su gidu Jurijumi Greismanu kviesime susipažinti su tragiška Lietuvos žydų lemtimi iš arčiau. Ekskursijos metu sužinosite kaip Paneriai, iš vilniečių vasarvietės tapo viena didžiausių masinių žudynių vieta Europoje, kaip vyko garsusis pabėgimas tuneliu ir naujausius atliktus tyrimus.
Dalyvavimas nemokamas, tačiau būtina registracija: https://forms.gle/T7xRt1Q5Lu9T…

Tradicinio žydo gyvenimo ratas
Liepos 12 d. 12.00 val. Tolerancijos centre įvyks edukacinis susitikimas, kurio metu aptarsime žmogaus gyvenimo aspektus iš tradicinio judaizmo perspektyvos. Su lektore Natalja Cheifec nagrinėsime žmogaus gimimo, apipjaustymo, pilnametystės, vedybų bei retu atveju galimų skyrybų aspektus. Kadangi kiekvieno etapo pradžią lydi tam tikros apeigos ir tradicijos, nepraleisime laidotuvių tradicijų bei pomirtinio gyvenimo vizijos. Kaina suaugusiems – 4,00 €, moksleiviams, studentams, senjorams – 2,00 €, ikimokyklinukams – nemokamai.

 


Holokaustas Lietuvoje. Ekskursijos su gidu

Liepos 16 d. ir 23 d. 12.00 val. Holokausto ekspozicijoje (Pamėnkalnio g. 12) vyksiančiose ekskursijose lankytojai bus supažindinami su Holokausto Lietuvoje istorija, ekspozicijoje saugomais unikaliais eksponatais. Norintys turės galimybę aplankyti malinos – geto slėptuvės – instaliaciją, kurioje išgirs Icchoko Rudaševskio dienoraščio fragmentus.
Kaina suaugusiems – 4,00 €, moksleiviams, studentams, senjorams – 2,00 €.

Būtina registracija: https://forms.gle/aAJTu3xPsyjh…

Žydų pasninkai
Liepos 19 d. 12.00 val. Tolerancijos centre muziejaus edukatorė Natalja Cheifec pristatys kaip atrodo skirtingi žydų pasninkai – jų ištakos, kada ir kaip ilgai yra prisilaikoma pasninko. Judaizme galime atrasti daug skirtingų pasninkų – vieni jų susieti su šventėmis, kiti – su gedulu. Kaina suaugusiems – 4,00 €, moksleiviams, studentams, senjorams – 2,00 €.
Virtuali paskaita. Arno Nadelis (1878-1943): vilnietis, tapęs Berlyno kultūrinio gyvenimo dalimi
Liepos 28 d. 16.00 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė, muzikologė dr. Kamilė Rupeikaitė virtualioje paskaitoje pristatys iš Vilniaus kilusį įvairiapusį menininką ir Berlyno sinagogų chormeisterį Arno Nadelį (1878-1943). Vilniuje gimęs ir augęs, Karaliaučiuje ir Berlyne studijavęs ir šiame Vokietijos didmiestyje įsitvirtinęs poetas, dramaturgas, dailininkas, vargonininkas, muzikos publicistas A. Nadelis buvo nužudytas Aušvice. Jo veikla ir kūryba po Holokausto buvo stipriai primiršta, ir didesnių tyrinėjimų vis dar nėra sulaukusi.