Kauno žydų bendruomenė birželio 25d. šlovino žydų gelbėtojus, tikrus mūsų valstybės didvyrius

Kauno žydų bendruomenė birželio 25d. šlovino žydų gelbėtojus, tikrus mūsų valstybės didvyrius

Birželio pabaigos renginiai Kauno žydų bendruomenėje buvo skirti Holokausto atminčiai, tik temos jų buvo kitoniškos.
Norėdami pamatyti gelbėtojų renginio visas nuotraukas, spustelkite straipsnio pavadinimą.
Ketvirtadienį, birželio 25 d., šlovinome tuos, kurie rizikuodami savo ir savo artimųjų gyvybėmis, dovanojo gyvenimus tiems, kurie turėjo būti pasmerkti. Žydų gelbėtojai – tie dažniausiai tylūs kasdienybės herojai, Pasaulio tautų teisuoliai, Righteous Among the Nations, jie yra tikrieji, nekvestionuojami mūsų valstybės DIDVYRIAI, DIDŽIAVYRIAI IR DIDŽIAMOTERYS!
Ketvirtadienį, birželio 25 d., pagaliau susirinkome į tradicinę kasmetinę Kauno žydų bendruomenės organizuojamą žydų gelbėtojų pagerbimo vakaronę, paprastai vykstančią pavasarį po Velykų, o šiemet vėluojančią dėl koroninių priežasčių.
Tai visada būna labia lauktas, išsiilgtas, be galo šiltas bičiulių susitikimas. Laikas, deja, negailestingas, ir pačių gelbėtojų bei jų išgelbėtųjų gretos retėja, tačiau pabūti kartu mielai ateina jų vaikai ir vaikaičiai, kurie mums nemažiau brangūs.
Ryšys tarp gelbėtojų ir išgelbėtųjų abiems pusėms labai svarbus, dažnai tiesiog giminiškaas ir perduodamas jų ainiams. Beje, gelbėtojų vaikai, kurie dėl mažo amžiaus karo metu nėra pripažinti gelbėtojais, taip pat dalyvavo gelbėjimo procese: stebėdavo, ar neateina svetimi, nešdavo maistą ar tiesiog švelniai ir rūpestingai globadavo. Ir dabar jie su ypatinga meile kalba apie savo laikinus broliukus ir sesytes bei kaip brangiausias relikvijas saugo viską, kas juos primena.
Savo prisiminimais susitikimo metu pasidalino buvusi ilgametė Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė, mūsų Laisvės gynėjo Tito Masiulio mama Vitalija Krivickienė. Neabejingumo, pasiaukojimo, ryžto, drąsos genas, matyt, persiduoda iš kartos į kartą!

Pirmą kartą renginyje dalyvavo Smolenskų šeimyna iš Vilkijos, kaip papasakojo Algimantas Smolenskas, už savo ir savo 2 sesių bei brolio atsiradimą jie dėkingi savo seneliams, karo metu išgelbėjusiems jų tėvelį, kuris pamilo savo gelbėtojų dukrą..
Dėkojame mūsų renginio meninės programos atlikėjams, grožio ir ypatingos nuotaikos kūrėjams: aktorei Kristinai Kazakevičiūtei, kurios tėvelis taip pat gelbėjo žydus, saksofonininkui Michail Javič, Jolitai, Stasiui ir Rokui Makštučiams, kurių mama ir močiutė buvo išgelbėta, žaviajai Andrijanai Filinaitei ir jos taip pat žaviai akomponiatorei Beatai Andriuškevičienei.
Dėkojame “Kauno dienos” korespondentei Jurgitai Šakienei ir fotografui Vilmantui Raupeliui, savo įtemptame grafike radusiems laiko pas mus apsilankyti ir parengusiems apie tai reportažą: https://kauno.diena.lt/…/padekos-pietus-zydu-gelbetojams-97…