Dėl Lietuvoje planuoto teroro akto ir dėl šio įvykio sulaikyto įtariamojo paskelbimo

Dėl Lietuvoje planuoto teroro akto ir dėl šio įvykio sulaikyto įtariamojo paskelbimo

LIETUVOS ŽYDŲ (LITVAKŲ) BENDRUOMENĖ

Pylimo g. 4, LT-01117 Vilnius, Tel. (8~5) 261 30 03, Faks. (8~5) 2127915, El. p. info@lzb.lt

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,  kodas 190722117

 

Izraelio ambasada Lietuvoje                                                                      2020-06-29

info@vilnius.mfa.gov.il

JAV ambasada Lietuvoje

WebEmailVilnius@state.gov

Užsienio reikalų ministerija urm@urm.lt

 

Lietuvos žiniasklaida praėjusią savaitę pranešė, kad 2019 m. Lietuvoje buvo planuotas teroro aktas ir dėl šio įvykio yra sulaikytas įtariamasis, kuris priskiriamas ultradešiniųjų ekstremistų organizacijai „Feuerkrieg Division“ (liet. „Ugnies karo divizija“, FKD). 1999 m. gimęs vyras J.Balčikonio gatvėje Vilniuje greta „Technopolio“ paliko savadarbį sprogmenį, ant sienos išpiešė svastiką ir grupuotės logotipą.

Pasak 15min.lt, savo priešais minėta grupuotė įvardijo žydus, musulmonus, LGBT bendruomenę, religinius lyderius ir policiją.

Nors įtariamasis buvo sulaikytas dar pernai spalį, viešai apie jį pranešta tik 2020-ųjų birželio viduryje.

Todėl Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė (toliau – LŽB) kreipiasi su prašymu pateikti informaciją, ar jūsų institucija praėjusiais metais buvo informuoti apie planuojamą teroro aktą bei apie radikaliai grupuotei priskiriamo asmens sulaikymą.

LŽB kelia nerimą, kad pati Bendruomenė negavo jokios informacijos, su ja nebuvo susisiekta, Policija nesiėmė jokių saugumo užtikrinimo priemonių. Nors daugelyje Europos šalių vietos žydų bendruomenės saugomos valstybės lėšomis, Lietuvoje LŽB jau daugelį metų pati rūpinasi ir finansuoja Bendruomenės pastato bei Vilniaus Sinagogos apsaugą. Todėl esant tokiai situacijai, LŽB mano, kad Lietuvos policija ir Valstybės saugumo departamentas turėtų informuoti Bendruomenės vadovus apie anksčiau minėtus incidentus, ypač turint galvoje, kad ultradešiniųjų grupuotė savo taikiniu yra įvardinusi ir žydus.

Faina Kukliansky

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė