Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su Romų visuomeniniu centru bei Lietuvos žmogaus teisių centru įgyvendina projektą “Žmogaus teisių koalicijos stiprinimas Lietuvoje 2020 m.”

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su Romų visuomeniniu centru bei Lietuvos žmogaus teisių centru įgyvendina projektą “Žmogaus teisių koalicijos stiprinimas Lietuvoje 2020 m.”

2020 m. birželio 11 d. vyko dviejų dienų advokacijos mokymai. Advokacija – tai viešo intereso gynimas, procesas, kuomet organizacijos siekia paveikti viešąją politiką atstovaudamas savo ar socialinės grupės interesams.

Ketvirtadienį susirinkę regioninių Lietuvos žydų bendruomenių Viešoji įstaiga Romų visuomenės centras ir Žmogaus teisių centro atstovai buvo supažindinti su organizacine strategija, metodais, kurių pagalba galima išaiškinti egzistuojančias problemas bei praktiniais pavyzdžiais.

Mokymus vedė Koalicija “Galiu gyventi” advokacijos vadovas Girvydas Duoblys, bei Jurgita Poškevičiūtė. Susirinko net 40 dalyvių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Marijampolės, Šiaulių, Švenčionių.

Džiugu, kad mokymų dalyviai įgavo ne tik teorinių žinių, tačiau ir pabendravo tarpusavyje. Mokymų metu aptartos valdžios nereagavimo į tautinių mažumų (romų, žydų) įžeidinėjimus viešojoje erdvėje, neigiami stereotipai pagal tautybę,  nors pilietybė Lietuvos, – romų taboro sunaikinimas – žmonės likę be namų, neteisėti veiksmai ir diskriminacija romų tautybės pagrindu, žydų žudynių vietų pažymėjimas, etninė diskriminacija Lietuvos pilietybės klausimu.

Tikimasi, kad tai pirmas tvirtas žingsnis į šių problemų sprendimą vienijantis.

Mokymuose dalyvavo žurnalistas, politologas, radijo žinių vedėjas Aurimas Perednis. Ar reikia tautinėms mažumoms būti matomoms žiniasklaidoje? Kaip susikalbėti su žurnalistais? Kaip kalbėti, kad būtume išgirsti?

Ko verta teisine kalba pasakytas viešas komentaras – į šiuos klausimus atsakymų ieškota antroje mokymų dienos pusėje. Liepos-rugpjūčio mėnesiais bendruomenės savo miestuose ieškos bendrų sprendimų iškeltoms problemoms spręsti ir stiprins koalicijas ginant mažumų interesus. Lietuvos žmogaus teisių centras Vokietijos ambasada Vilniuje – Deutsche Botschaft Wilna Klaipedos Zydu Bendruomene #SkirtingiNeatskirti #CoalitionBuilding