Išleistas pašto ženklas Vilniaus Gaonui

Išleistas pašto ženklas Vilniaus Gaonui

Vilniaus Gaono biustas

Aštuonioliktame amžiuje gyvenęs Elijas ben Saliamonas Zalmanas, žinomas Vilniaus Gaono vardu, laikomas vienu žymiausių Talmudo – judaizmo religinių raštų rinkinio – aiškintojų. Pašto ženklo nominalas – 0,81 euro, tad šiuo pašto ženklu pažymėtus laiškus galima siųsti į užsienio šalis.

Kartu su pašto ženklu bus išleistas ir pirmos dienos vokas, pranešė Lietuvos paštas. Vilniaus Gaonui skirtą pašto ženklą sukūrė kūrybinė grupė JUDVI&AŠ – Viktorija Sideraitė Alon, Jūratė Juozėnienė ir Albinas Šimanauskas. Pašto ženklo viršuje yra hebrajiška raidė ש (ŠIN), kuri savo grafine forma panaši į menamą simbolinę karūną Vilniaus Gaonui. Pagal Gematriją. t. y. raidžių ir skaičių atitikimo sistemą Judaizme, ši raidė reiškia skaičių 300 – Lietuva mini šį Vilniaus Gaono gimimo jubiliejų, sakoma pranešime.

Žemiau vaizduojami stilizuoti žydų šventosios knygos – Toros ritiniai, kartu tai yra ir atversta knyga, o taip pat aliuzija į Dekalogą, dvi akmens plokštės su dešimčia Dievo įsakymų, kurias Dievas perdavė Mozei ant Sinajaus kalno, bei dviejų langų suporinimo tradicija sinagogų fasaduose.

skaityti plačiau