Prašymas ištirti vaizdo medžiagą

Prašymas ištirti vaizdo medžiagą

2020 05 26

 

LR Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

pirmininko.sekretoriatas@lrs.lt

 NSGK pirmininkui Dainiui Gaižauskui

Dainius.Gaizauskas@lrs.lt

 

PRAŠYMAS IŠTIRTI VAIZDO MEDŽIAGĄ

Jau keletą dienų kanale youtube.com yra patalpintas vaizdo įrašas, kuriame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (toliau NSGK) posėdžio metu du nariai balsuoja iškeldami rankas, kaip buvo priimta nacių trečiajame reiche.  Įraše taip pat girdima, kaip kitas Seimo narys perspėja ranką iškėlusįjį, kad posėdis yra įrašomas.

Vaizdo įrašas patalpintas su pavadinimu “Naciai Seime” ir prierašu, kad tai yra 2020 m. gegužės 20-ąją vykęs komiteto posėdis.

Šis įrašas sukėlė didelį pasipiktinimą tarptautinėje erdvėje bei kelia įtarimų, kad Lietuvoje antisemitinės nuotaikos sparčiai auga. Žydams tampa pavojinga čia gyventi, nes tokie gestai buvo naudojami nacių ir jų pakalikų (taip pat nacių), kai žydai brutaliausiu būdu buvo naikinami Europoje, tame tarpe ir Lietuvoje.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė (toliau LŽB) prašo patikrinti, ar iš tiesų Seimo narys balsavo pakeldamas ranką, ar iš tiesų kitas parlamentaras sakė įraše girdimus žodžius ir apie tyrimo rezultatus pranešti LŽB.

Komentaruose prie įrašo nurodama, kad ranką nacių maniera iškėlęs Seimo narys yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Audrys Šimas.

 

O štai įraše taip pat matyti, kad panašiu būdu ranka kelia dar vienas parlamentaras. Kai kurie asmenys, kurie kreipėsi į LŽB, įtaria, kad tai Seimo narys Arūnas Gumuliauskas, o konservatorius Laurynas Kasčiūnas siūlo jam to nedaryti, bet tik dėl to, kad įjungtos kameros.

Prašome patikrinti ir šią informaciją bei nustatyti nacių maniera ranką iškėlusių Seimo narių tapatybę.

Norime atkreipti dėmesį, tikras ar suklastotas, toks įrašas tikrai nedaro garbės Seimui, dar daugiau, jis juodina visą Lietuvą. Įrašas jau patraukė Lietuvos ir pasaulio žydų dėmesį bei pasipiktinimą.

Netikime, kad tik žydai Lietuvoje matė šį įrašą, tuo tarpu Seimo nariai ir teisėsaugos institucijos, kurios privalo reaguoti, jo nepastebėjo. Labai tikimės, kad tyrimas jau pradėtas.

Įrašą galite rasti: https://www.youtube.com/watch?v=2ZATZiDvSdI&feature=youtu.be

 

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky