Gegužės 14 d. NCSEJ Vašingtone pakvietė Latvijos ir Lietuvos žydų bendruomenių vadovus prisijungti prie seminaro internetu ZOOM

Gegužės 14 d. NCSEJ Vašingtone pakvietė Latvijos ir Lietuvos žydų bendruomenių vadovus prisijungti prie seminaro internetu ZOOM

NCSEJ atlieka svarbų vaidmenį regione nuo 1971 m., kai paskutiniais sovietmečio dešimtmečiais pradėjo stebėti žydų sąmonės atgimimą. Šiandien pagrindinis NCSEJ vaidmuo – naujų veiklų plėtojimas pokomunistiniame žydų pasaulyje. NCSEJ rūpinasi  visais žydų bendruomeninio gyvenimo aspektais, žydų santykiais su nepriklausomomis regiono valstybėmis ir su JAV.

2020 m. Gegužės 14 d. NCSEJ Vašingtone pakvietė Latvijos ir Lietuvos žydų bendruomenių vadovus prisijungti prie seminaro internetu ZOOM su Latvijos žydų bendruomenių tarybos pirmininko pavaduotoju Dmitrijumi Krupnikovu ir Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke. Atsakydami į klausimus, jie aptarė koronaviruso poveikį žydų bendruomenėms Latvijoje ir Lietuvoje bei kitus šių šalių žydus liečiančius  klausimus.

Dmitrijus Krupnikovas yra Latvijos žydų bendruomenių tarybos pirmininko pavaduotojas ir Latvijos žydų bendruomenės restitucijos  fondo, kurį įsteigė taryba, vadovas. Šias pareigas jis užima nuo 2016m., Latvija grąžino žydams penkias religines ir bendruomenines vertybes. Fondas dabar yra atsakingas už nekilnojamojo turto priežiūrą ir valdymą.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Geros valios fondo pirmininkė  atsakė į klausimus apie koronavirusą, kiek jis paveikę žydų bendruomenės gyvenimą.

Latvija ir Lietuva, laiku įvedusios karantiną, suvaldė virusą ir pasirūpino savo žydų bendruomenėmis. Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) senjorus, neišeinančius iš namų lankė  bendruomenėje dirbančios patronažo darbuotojos, jos rūpinosi sveikata ir maistu, jų klientai neužsikrėtė. Paklausta apie senelių namus, F.Kukliansky pasakė, kad senjorai nenori palikti savo namų, todėl renkasi lankomąją priežiūrą.

Faina Kukliansky papasakojo apie gegužės 8-osios minėjimą žydų kapinėse, pagerbiant  Antrojo pasaulinio karo aukas. Ji prisiminė antisemitinį išpuolį Vilniuje gegužės 9d., kai motociklininkai apsirengę Vermachto uniformomis, važinėjo po miestą, dėl šio incidento bendruomenė kreipėsi į prokuratūrą, į kurią kreiptąsi nekartą ir dėl antisemitinių, komentarų žiniasklaidoje.

LŽB pirmininkė kalbėjo, kad Lietuvos žurnalistai ir istorikai,- ne žydai vis daugiau gilinasi ir rašo apie  žydų istoriją ir apie Holokaustą. Tai yra pozityvus reiškinys, kurį turėtume įvertinti.