Žemaitis, žydas, tolerancijos žmogus. Plateliuose pas Eugenijų Bunką

NYLA Talks

„Užteks luotė, laiks juotė“, – savo močiutę cituoja Eugenijus Bunka, žemaitis žurnalistas ir kraštotyrininkas. Užteks plepėti, laikas dirbti. Anūkas šį moto perėmė ir pats. Plateliuose jis augina Litvakų atminimo sodą – ten metalinės obelys mena išnaikintas Lietuvos žydų bendruomenes. Su žydiška istorija jis supažindina moksleivius. „Vaikai dalyvauja etnografinėse stovyklose, klausinėja vyresnių žmonių – kas šiame name gyveno? Jie atkuria 1941 m. miestelio planą su pavardėmis, pastatais. Tada į jį pasižiūri ir sako: „Jėzus Marija. Pažiūrėk kas buvo.“ Jie pasidaro savo miestelio ambasadoriais.“

Vasario pradžioje Sugiharos fondas įteikė Eugenijui Bunkai tolerancijos žmogaus apdovanojimą. Žurnalistas Artūras Morozovas išgirdo drąsią laureato kalbą ir kartu su Berta Tilmantaite nuvyko pas jį į Platelius susipažinti plačiau.

Eugenijaus Bunkos tėvas Jakovas buvo paskutinis Plungės žydas. Jis įkūrė ir Litvakų atminimo sodą, kuriame šiuo metu stovi 54 atminimo obelys. „Norėčiau, kad būtų visos 234-ios“ – sako Bunka. Tiek žydų bendruomenių prieš II pasaulinį karą buvo Lietuvoje.

skaityti plačiau