Būdamas 87-erių mirė PAR kovos su apartheidu veteranas litvakas Denisas Goldbergas

Būdamas 87-erių mirė PAR kovos su apartheidu veteranas litvakas Denisas Goldbergas

Būdamas 87-erių mirė Pietų Afrikos Respublikos (PAR) kovos su apartheidu aktyvus dalyvis litvakas Denisas Goldbergas (1933-2020), apie tai pranešė jo šeima ir fondas.

D. Goldbergas buvo vienas artimiausių Nelsono Mandelos kolegų kovoje su baltųjų valdymu, o 1964-aisiais drauge su būsimuoju šalies lyderiu buvo areštuotas ir įkalintas už sabotažą. is
D. Goldbergas po arešto 22 metus praleido vien baltiesiems skirtame kalėjime. Be N. Mandelos, drauge su juo buvo areštuoti kiti aktyvistai, tarp jų Walteris Sisulu, Govanas Mbeki ir Andrew Mlangeni.

Denis Theodore Goldberg gimė 1933 m. balandžio 11 d. Keiptaune, Pietų Afrikoje ir užaugo šeimoje, kuri, skirtingai nei dauguma tuo metu baltųjų šeimų, į savo namus priimdavo visų rasių žmones . Jo tėvai Annie ir Samas Goldberg gimė Londone, jie – Lietuvos žydų vaikai, emigravę į Angliją XIX a. antroje pusėje.

Gyvendami Londone, abu tėvai, aktyviai dalyvavo politikoje, jie pritarė komunistiniam judėjimui. Kai šema persikėlė į Keiptauną, jie dalyvavo Pietų Afrikos komunistų partijos Vudstoko skyriuje. Sam Goldberg valdė daugybei mažų įmonių. Jų sūnus Denis Goldbergas 1950 m. būdamas 16 metų, pradėjo civilinės inžinerijos studijas Keiptauno universitete.

skaityti plačiau