„Negalime prarasti vilties dabar“. Žydų bendruomenė šalyje su nerimu žvelgia į pandemiją

„Negalime prarasti vilties dabar“. Žydų bendruomenė šalyje su nerimu žvelgia į pandemiją

Blanka Weber

Faina Kukliansky šiuo metu vadovauja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenei iš namų biuro Vilniuje.

„Laikas, reikalaujantis iš mūsų visko“, – sako 65 metų Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė. Pasiruošimas Pesachui jau pradėtas. „Beigelių krautuvėlėje”  šalia LŽB buveinės Pylimo gatvėje  veikia tik keletą valandų, atsiskaitoma tik banko kortele. Grynaisiais pinigais draudžiama. Čia taip pat griežtos taisyklės. „Maca“ bus išdalinta bendruomenės nariams, senjorams turėtų būti pristatytas per artimiausias kelias dienas. ,,Esu laiminga ir didžiuojuosi žmonėmis, kurie dabar padeda“, – sako Faina Kukliansky. ,,Jei negalite eiti į parduotuvę, mes padedame,vežame Macą į namus, stebime kaip galime padėti tiems, kuriems reikia pagalbos.

,,Jaunimas, studentai, imasi iniciatyvos padeda ir veža maisto produktus vyresniems žmonėms. Kukliansky ir bendruomenės Socialinio centro komanda žino, kad dabar jie turi padėti senjorams. Daugelis neturi interneto. Taigi mes stengiamės reguliariai skambinti šiems žmonėms ir teirautis jų, kaip jie gyvena. Tačiau mes turime būti atidūs, – sako Kukliansky, – kad neprarastume pagalbininkų socialinėje tarnyboje. Jie turi išlikti sveiki. Taigi mes taip pat atsakingi už juos.“

,,Pandemijos piko dar nepasiekta, sako Kukliansky ir giliai įkvepia. Lietuvoje taip pat per mažai tyrimų, o medicininės įrangos nepakanka. Daugelis lietuvių baiminasi, kad jei infekcijų skaičius didelis, ligoninės nepajėgs priimti.“

Visi renginiai bendruomenėje buvo atšaukti kelioms savaitėms. LŽB tinklalapis yra nuolat atnaujinamas. Yra kontaktinių pasiūlymų telefonu ir el. paštu. ,,Aš džiaugiuosi, kad dabar esame visi kartu. Nesvarbu, ar bažnyčios, ar sinagogos – visi stengiasi palaikyti vienas kitą “, – sako Kukliansky. Net kelių pastarųjų mėnesių antisemitiniai išpuoliai šiuo metu nėra problema.

„Bent jau iki šiol galiu tai pasakyti. Gal rytoj vėl bus kitaip. Tačiau kol kas nieko panašaus nepatiriame. “

Jau nerimaujate dėl  ką turėtumėte daryti toliau? Kas nutinka, kai žmonės nusivilia, praranda darbą ir negali grįžti dirbti į kitas šalis? “Nebus geriau čia, Lietuvoje, atvirkščiai”. Galima baimintis dar didesnio nedarbo. Šiuo metu iš užsienio grįžta apie 3000 lietuvių – žmonių, kurie dirba ar studijuoja kitose Europos šalyse. „Kas bus po koronaviruso?“ – dabar daugelis su nerimu klausia. Faina Kukliansky negali tiksliai pasakyti, kokia didelė jos bendruomenė. „Visoje Lietuvoje yra apie 5000 žydų.“ Daugiausia jų gyvena dideliuose miestuose, ypač sostinėje ir aplink ją.

Dabar mus domina ne tik tai, kaip mes organizuojame Pesachą bendruomenei, bet visų pirma klausimas, kas vyks ateityje. Jei padėtis negerės, Faina Kukliansky taip pat bijo smurto, agresijos ir didelio nedarbo. Socialinių padarinių nebuvo galima numatyti.

,,Vyriausybė sunkiai dirba ir teikia visą informaciją, sako ji. Taigi būtų laikas suvokti, kad turime padėti vieni kitiems – o ne kovoti vienas su kitu. Negalime prarasti vilties dabar“. Žydų bendruomenė  su nerimu žvelgia į pandemiją.