LŽB Socialinis centras rūpinasi senjorais

LŽB Socialinis centras rūpinasi senjorais

Visi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės Socialinio centro klientai yra rizikos grupėje, ne tik dėl amžiaus, bet ir dėl ligų. Jau ir spauda ne kartą skelbė, kad jų mirtingumas nuo koronaviruso auga.

Gydytoja Ela Gurina, LŽB Socialinės komisijos narė, Holokaustą išgyvenusiųjų asmenų patariamojo komiteto pirmininkė primena kaip turėtų elgtis Socialinio centro lankomosios priežiūros  darbuotojai.

– Kokį darbą šiuo matu atlieka LŽB Socialinio centro darbuotojai?

– Darbuotojai privalo kuo geriau pasirūpinti savo klientais: izoliuoti juos nuo aplinkos, kad nevaikščiotų po viešas erdves. Galima pasivaikščioti tik ten, kur nėra žmonių ir nebendrauti su sutiktais žmonėmis. Atėjus į namus, būtina plauti rankas ne trumpiau dviejų minučių  tekančiu vandeniu su muilu, bei rankas apdoroti specialiu dezinfekciniu skysčiu, kuris naikina  bakterijas ir virusus. Reikiamu dezinfekantu  bendruomenė aprūpina.

SC patronažo darbuotojos turi pasirūpinti maistu, jų klientai, mūsų globotiniai turi žinoti, kad  darbuotoja neturi be reikalo  eiti į parduotuvę pirkti jiems maisto,  atėjus pas klientą, paaiškinti, kad karantino metu, reikia riboti ėjimą  į viešas erdves, todėl apsipirkinėti pagal galimybę  reikia kelioms dienoms.

– Svarbu kaip apsaugot patronažo darbuotojas?

– Jeigu koronovirusu apsikrės LŽB patronažinės darbuotojos,  jos gali apkrėsti ir klientus.

Nepamirškit, kad vykstant pas mūsų senjorus viešuoju transportu, reikia laikytis kuo toliau nuo kito žmogaus. Saugus atstumas – 2 metrai.

Patronažinės darbuotojos, atėjusios pas mūsų pagyvenusius globotinius, turi persirengti.

– Ar yra  daug gulinčių LŽB pagyvenusiųjų, lėtinėmis ligomis sergančių narių?

-Turime nemažai vienišų, net gulinčių klientų, kuriuos reikia maitinti, perrengti, maudyti ir t.t. Darbas nelengvas bet prasmingas.

Reikia prisiminti: jei prisiliečiama prie kokio nors paviršiaus ne namuose, tai būtinai reikia plauti rankas, bent su muilu, jei neturite dezinfekcinio skysčio.

Kaip sako Sveikatos apsaugos ministras, tam, kad ,,tas skystis dezinfekuotų rankas, jis turi būti tam tikros koncentracijos. Tai ne mažiau kaip 60 proc. alkoholio“. Būkime budrūs, nes, kiek girdėjome, rinkoje atsiranda tam tikrų klastocių ir etikečių užklijavimų. Tai tiesiog pirkdami pasižiūrėkite atidžiai, ar tai tikrai skystis rankoms dezinfekuoti”.

Saugokite save, nes žurnalas „New England Journal of Medicine“ rašo, kad naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 ore gali išlikti gyvybingas iki keturių valandų, o ant kai kurių paviršių – iki trijų parų.

– Kokį maistą patariate valgyti savo globotiniams?

– Maistas turi būti termiškai apdorotas, nereikia valgyti sunkaus maisto. Jis turi būti šviežiai pagamintas. Obuolius plauti ir nulupti, bananus, prieš nulupant, nepamiršti nuplauti.

– Ar šiuo metu pakanka slaugytojų, kaip jos dirba?

– Kasdien situacija keičiasi, vienos turi mažus vaikus, kitos pačios suserga, o kartais tiesiog bijo išeiti iš namų, sukamės kaip galim. Bet mes žinome, kad privalome padėti vienišiems, pagyvenusiems, ligotiems LŽB nariams.

Kreipiuosi į senjorų vaikus, šiuo sudėtingu laiku privalote padėti savo tėvams bei seneliams, nes gali trūkti mūsų darbuotojų.

Mūsų visų užduotis – saugoti bendruomenės senjorus. Sakau patronažo darbuotojoms, jei važiuojate  troleibusu ar autobusu, užsidėkit kaukę, kurią davėme.  Pasistengsime kaukių dar įsigyti ir aprūpinti jomis darbuotojus pagal galimybes.

– Ar  LŽB pagyvenusieji  bendrauja su bendruomenės kuratoriais?

– Taip bendrauja, jiems skambinama telefonu, kalbamasi, intensyviai dirbama, informuojama apie naujienas, pvz: šiandien programų direktorė Žana Skudovičienė apskambino nemažai mūsų globotinių, pirmenybę suteikdama vienišiems, neturintiems patronažo. Taip pat Ema Jakobienė Socialinio centro programų koordinatorė (maitinimo, medicinos programa)  infomavo globotinius apie jiems skirtas vaistų ir maisto korteles. Visi labai pozityviai nusiteikę, dėkojo bendruomenei už rūpestį.

Maloni ir svarbi žinia, kad žydų jaunimo organizacija Sababa pasisiūlė išvežioti LŽB globotiniams, kurie negali savimi pasirūpinti, maistą ir macą, nes artėja Pesacho šventė.

Linkiu visiems rūpintis savo sveikata!