Romanas Abramovičius Izraelyje pasodins 25 000 medžių Lietuvos žydų atminimui

Romanas Abramovičius Izraelyje pasodins 25 000 medžių Lietuvos žydų atminimui

2020-03-11  Žydų nacionalinis fondas „Keren Kajamet le Israel“ (KKL) surengė ceremoniją, skirtą memorialinei vietai įprasminti ir pradėjo sodinti mišką Lietuvos žydų bendruomenės atminimui, skelbia www.vesty.co.il.  Naujame miške planuojama pasodinti 25 000 medžių. Sodinimas taps KKL fondo aplinkosaugos projektu, skirtu miško atkūrimui Izraelio pietuose. Garsus verslininkas ir filantropas Romanas Abramovičius šiam projektui suteikė didelę pagalbą.

R. Abramovičiaus protėviai – litvakai iš Kauno gubernijos. 1941 m. pavasarį, praėjus metams po to, kai Lietuvą okupavo ir aneksavo Sovietų Sąjunga, turtinga Abramovičių šeima buvo ištremta į Sibirą.

Abramovičiaus senelis gimė Eržvilke, o močiutė Toibė Berkover – Jurbarke. Romano senelis Nachimas Abramovičius mirė 1942 m. lageryje, Krasnojarsko krašte,  senelė Toibė, likusi viena, išaugino tris sūnus, vienas jų – Aronas Arkadijus, Abramovičiaus tėvas.

Įdomu tai, kad Abramovičiaus nekilnojamasis turtas Izraelyje apima istorinį paveldą – žemės sklypą Tel Avive, kuris priklausė jo tautiečiui žydui iš Lietuvos – Zerahui Barnetui. Iškilmingoje naujojo miško sodinimo ceremonijoje dalyvavo 250 žmonių, išgyvenusių Holokaustą, ir jų artimieji. Renginio garbės viešnia buvo Lietuvos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Izraelyje Lina Antanavičienė, viso Izraelio asociacijos „Išgyvenusieji koncentracijos stovyklose ir getuose“ pirmininkė Gita Koifman, Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovai, Vokietijos konsulas Izraelyje Lars-Uwe Kastneris.

Miško sodinime dalyvavo savanorių organizacijų atstovai, kurie padeda  Holokaustą išgyvenusiems, vietos tarybos atstovas Shaar ha-Negev, IDF  kariai litvakai,  moksleiviai, fondo atstovai.

Ceremonijoje prie memorialo aikštelės buvo pristatyta internetinė svetainė „Pasodink medį, pasėk atmintį“ (“Посади дерево, посей память”). Kiekvienas norintis, kur jis begyventų, iš bet kurios pasaulio vietos, gali užeiti į šią interneto svetainę, palikti savo auką ir padedant KKL fonduit, pasodinti tikrą medį Lietuvos žydų, žuvusių per Holokaustą, atminimui. Svetainėje yra „Atminties siena“, (“Стена памяти”), kurioje galite rasti savo artimųjų vardus, taip pat pridėti duomenis apie Lietuvos žydus, žuvusius per Holokaustą, kurie jums žinomi.