Įspūdingos LŽB klubo „Ilan“ atostogos: nuo ekskursijų iki linksmų įspūdžių ir Šabo!

Įspūdingos LŽB klubo „Ilan“ atostogos: nuo ekskursijų iki linksmų įspūdžių ir Šabo!

Taigi mokyksleivių atostogos baigėsi, tačiau LŽB klubo „Ilano“ vaikai dar ilgai prisimins kartu praleistą laiką, įspūdžius, gerą nuotaiką, naujas žinias, įgūdžius, organizuotos įdomios atostogų programos dėka, kurią parengė koordinatoriai ir madrichai (vadovai).

Atostogų metu vaikai lankėsi dviejose istorinėse Lietuvos sostinėse: Trakuose ir Kaune,  taip pat  Žiežmarių sinagogoje. Pažintis su žydų paveldu ir Lietuvos žydų istorija yra vienas iš pažintinių vaikų išvykų tikslų.

Trakuose jie išvydo tikrą šokoladinę pasaką: šokolado skulptūrų muziejų! Mėgiamiausių saldumynų istoriją sužinojo vaikščiodami po muziejaus sales, iš vienos į kitą: čia – jaguaras, piratas ir tikrieji majų indėnai, – viskas pagaminta iš šokolado.

Kvepiančiame ir skaniausiame muziejuje vaikai taip pat dalyvavo nepamirštamame edukaciniame šou „Šokoladas savo rankomis“.

Kaune vaikai sužinojo šio miesto žydų istoriją, apsilankė Pasaulio tautų teisuolio  Čiunės Sugiharos muziejuje. Japonijos diplomatas, atstovavęs Japonijos imperijai Lietuvoje, padėjo daugiau nei 6000 Lenkijos žydų, bėgusių nuo nacių persekiojimo, gauti išduodamas tranzitines Japonijos vizas, vėliau pavadintas „Vizos gyvenimui“, ir išvykti iš Lietuvos.

Vizos leido jiems keliauti į Tolimuosius Rytus. 2020 m. Lietuvos Seimas paskelbė Č. Sugiharos metais. Prisiminti žydų gelbėtojų žygdarbį ir pagerbti jų atminimą yra kiekvieno mūsų pareiga.

Vasario 19d. žydų (litvakų) bendruomenės pastate įvyko linksmas ir įdomus mokslinis šou „Atradėjas“. Vaikai pasijuto tikrais chemijos mokslo tyrinėtojais: kartu su vadove iš paslaptingų ingredientų jie sukūrė sniegą, kuris reikalingas filmuojant vaidybinius filmus.

Naudodami skystą azotą ir kukurūzų lazdeles, jie atliko įdomų bandymą „Drakono kvėpavimas“ ir kitus linksmus eksperimentus. ,,Atradėjo” šou baigėsi tikrų guminukų skonio ledų paruošimu!

Penktadienį kartu su madrichais (vadovais), vaikai sutiko Šabą. Šventinis Šabo stalas neįsivaizduojamas be chalos – tradicinės duonos, kurios istorinės šaknys siekia gilią senovę. Tačiau chalos ypač skanios ir kvapnios, jei jas patys kepsime LŽB „Beigelių krautuvėlėje“!

Štai tokios įdomios ir naudingos buvo moksleivių atostogos LŽB ,,Ilano” klubo mergaitėms ir berniukams.

  • child1