LŽB Vasario 16 d. vyko atviras turnyras Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti

LŽB Vasario 16 d. vyko atviras turnyras Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti

Vasario 16 d. (sekmadienį) Vilniaus žydų bendruomenės namuose (Pylimo g. 4) vyko atviras turnyras paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Turnyro organizatorius VŠĮ Elitinis šachmatų šaškių klubas Rositsan ir Maccabi, Rositsan Boris FIDE. FA

Šventinę Vasario 16 dieną į Lietuvos žydų bendruomenės Jašos Heifetzo salę susirinko daug įvairaus amžiaus šachmatininkų, pagyvenę, jaunuoliai ir vaikai netilpo salėje, jie žaidė prie stalų ir fojė.

Žaidėjus su Nepriklausomybės švente sveikino LŽB pirmininkė Faina Kukliansky, primindama, kad žydai  nepamiršo ir didžiuojasi kariais savanoriais žydais, Lietuvos laisvės kovų dalyviais,  kurie prisidėjo prie Lietuvos Nepriklausomybės kovų 1919-1921 m. Iki šiol gerbiame žydų karių pilietiškumą, jų atsidavimą.

Turnyro organizatorius Borisas Rositsanas palinkėjo visiems žaidėjams sėkmės šventinę Vasario 16-ąją. Borisas daug metų organizuoja turnyrus Lietuvos  valstybės švenčių proga, jis padėkojo LŽB pirmininkei F. Kukliansky už galimybę žaisti Lietuvos žydų (litvakų) namuose, kur įvyko jau 60 turnyrų.

Turnyro vyriausias teisėjas – Gintas Zybartas FIDE. Jis geras šachmatininkas ir meninkas, džožnėjantis šachmatų figūras. 

Turnyre dalyvavo ir šachmatininkas, tremtinių sūnus Petras Žukauskas, sugrįžęs į Lietuvą 2007m.  Jo senelį, nes buvo turtingas, ir tėvą trėmė 1948 į Igarką iš Raseinių ir Tauragės. Tėvai susituokė 1950m. tremtyje, ten Petras gimė ir užaugo. Vasario 16 dieną jis pasakojo, kad Igarkoje yra 3 lietuvių kapinės. Igarkoje žuvęs jo tėvas, buvo perlaidotas 1966m, jo palaikus atvežė ir palaidojo gimtojoje Lietuvoje. Tuomet  Petrui  Žukauskui, baigusiam pirmąją klasę buvo 8 metai  ir jis daugiau sužinojo apie Lietuvą. Iki šiol Patras mokosi taisyklingos lietuvių kalbos. Šachmatais žaidžia nuo 7-erių metų.

Kitas turnyras bus skirtas Kovo 11-tai.