„Mes Prisimename“ – akcija Švenčionyse

„Mes Prisimename“ – akcija Švenčionyse

Nadežda Spiridonovienė, Nalšios muziejaus muziejininkė –istorikė

Pavelo Frydmano eilėmis „Drugelis“ renginio vedėja pradėjo mums svarbią akciją „Mes Prisimename“.

 Sausio 27 d. minime tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, kuri šiemet siejama kartu su 75-osiomis Aušvico mirties stovyklos išvadavimo metinėmis. Prisimenant tragiškus įvykius, Pasaulio žydų kongresas inicijavo akciją „Mes Prisimename“, prie kurios prisidėjo ir Švenčionių rajono gyventojai.

Akcijoje dalyvavo gausus būrys žmonių, tarp jų ir Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius.

Ši diena traukė ir Švenčionių rajono jaunimo dėmesį. Moksleiviai iš Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Švenčionių progimnazijos, kartu su savo mokytojais ir vadovais taip pat dalyvavo akcijoje „Mes Prisimename“.

Švenčionių rajono žydų bendruomenės pirmininkas Moisejus Šapiro dalinosi mintimis apie žydų išgyvenimus koncentracijos stovyklose bei Švenčionių mieste gyvenusį, pabuvojusį trejose koncentracijos stovyklose ir grįžusį gyvą, Moisiejų Preisą.

Nalšios muziejaus muziejininkė – istorikė Nadežda Spiridonovienė pasakojo II- ojo Pasaulinio karo žiaurumą, apie tai, kaip karas palietė Švenčionių rajone gyvenusius žydus ir ne tik.

 Šios akcijos tikslas ne tik pagerbti Holokausto aukų atminimą, bet ir skleisti žinią, kad tai neturi pasikartoti nė vienai tautai, rasei ar socialinei žmonių grupei. Siekdami materializuoti šią žinią, akcijos dalyviai prie Menoros, žyminčios Geto vietą degė atminimo žvakutes ir pagal žydų tradiciją dėjo akmenukus, kaip savo atminties apie tragiškus įvykius simbolį.

 Akcija buvo pratęsta Nalšios muziejuje, kuriame pristatyta paroda „Mes Prisimename“ – „We remember“.