Prezidento planus dėl vizito į Izraelį sujaukė planuojamas protestas?

Prezidento planus dėl vizito į Izraelį sujaukė planuojamas protestas?

Alfa.lt

Paskutinę minutę keičiasi Gitano Nausėdos planai dėl vizito į Izraelį. Antradienio rytą tapo aišku, kad prezidentas nedalyvaus Izraelyje rengiamuose Holokausto minėjimo renginiuose, o vietoje jo Lietuvai atstovaus V. Pranckietis.

Sausio 22–23 d. prezidentas G. Nausėda turėjo vykti suplanuoto vizito į Izraelį, dalyvauti 5-ajame pasauliniame Holokausto atminimo forume. Tačiau, kilus skandalui dėl valstiečio A. Gumuliausko iniciatyvos, paskutinę minutę apsigalvota: prezidentas į Izraelį nevyks, o vietoje jo sausio 27 d. dalyvaus Aušvico-Birkenau mirties stovyklos išvadavimo 75-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje Lenkijoje.

Politologas Kęstutis Girnius vertindamas prezidento situaciją teigė, kad sprendimas nevykti gali būti nesusijęs su piketais.

„Nemanau, kad yra kokia nors taisyklė, kad vieną kartą nutarus važiuoti būtinai turi važiuoti. Gali būti įvairių priežasčių, dėl ko vizitas atšaukiamas, ir gali būti, kad tai susiję su tuo, kad lenkams nebus leidžiama kalbėti, o štai Rusijos prezidentui V. Putinui bus. Tai galėtų būti toks būdas pasakyti, kad ne visiškai pritaria Izraelio politikai. Kad būtent dėl Holokausto vykdoma savotiška politika, kuri yra Lietuvai nepriimtina: dėl to, kad Holokaustas šiek tiek politizuojamas, nustatant, kas gali, o kas negali kalbėti“, – komentavo politologas.

skaityti plačiau