Natanas Šaransky, buvęs disidentas sovietmečiu, dabar Izraelio įstatymų leidėjas, paskelbtas 2020 m. „Genesis“ premijos laureatu

Natanas Šaransky, buvęs disidentas sovietmečiu, dabar Izraelio įstatymų leidėjas, paskelbtas 2020 m. „Genesis“ premijos laureatu

NEW YORK (JTA)

 „Genesis“ premijos fondas paskelbė, kad Natanui Šaransky, žydų refjuznikui,  (taip buvusioje Sovietų sąjungoje vadino žydus, kuriems nebuvo leista emigruoti į Izraelį) žinomam sovietų laikais žydų emigracijos judėjimo lyderiui, tapusiam Izraelio politiku, bus įteikta 2020 m. „Genesis“ premija. „Genesis“ premija, pavadinta „Žydų Nobeliu“, buvo įsteigta 2013 m.

Metiniu apdovanojimu pagerbiami „nusipelnęi asmenys už jų puikius profesinius pasiekimus, indėlį humanizmui, atsidavimą žydų vertybėms“. Šaransky pagerbtas už „savo nepaprastą, visą gyvenimą trunkančią kovą už politines ir religines laisves, pabrėžiamas jo darbo aktualumas šių dienų pasaulyje“, – pranešime spaudai teigė „Genesis“ premijos fondas.

1977 m. komunistų valdžia Šaransky buvo nuteisusi kalėti už sionistines demokratines pažiūras devyneriems metams, tiek jis praleido sovietiniame kalėjime. Dar vaikystėje, būdamas nepaprastai gabus berniukas, jis pradėjo žaisti šachmatais. „Aš žaidžiau tūkstančius partijų ir visas  laimėjau“, – pasakojo jis „The New York Times“ 1996 m.Jis taip pat sugebėjo įveikti šachmatų čempioną Garį Kasparovą.

Natano Šaransky žmona Avital sovietmečiu dėjo daug pastangų, informuodama pasaulį ir ypač Vakarų valstybių vyriausybes apie Šaransky įkalinimą dėl sionistinių pažiūrų ir reikalavimo leisti išvykti į Izraelį. Sovietmečiu išvykimas daug metų buvo uždraustas. Žmonos pastangomis, Šaransky buvo paleistas iš kalėjimo 1986 m. ir emigravo į Izraelį, kur pora užaugino dvi dukteris.

Kaip politikas, o vėliau ir Izraelio žydų agentūros vadovas, Šaransky pasisakė už Izraelio imigrantus, religinių mažumų ir moterų teises. Jis  parašė 3 knygas, dirbo Izraelio vyriausybėje, buvo Pramonės ir darbo ministru, po to Vidaus reikalų, Statybų ministru bei vicepremjeru.

„Genesis“ komitetas pranešė, kad laikydamasis ankstesnių nugalėtojų įsitikinimų, N. Šaransky paaukos 1 mln. USD premiją ne pelno organizacijoms. Jis teigė, kad apdovanojimas jį „pažemino“ ir ketina skirti premijos laureato laiką kalbėti apie antisemitizmo ir pastangų deligitimizuoti Izraelį plitimą.

„Genesis“ premijos fondo vienas įkūrėjų ir pirmininkas Stan Polovets sako: „Natano idealai ir vizija yra tokie pat aktualūs ir šiandien, kaip 1980 m., kai jis kovojo prieš totalitarinį sovietų režimą ir laimėjo“. Šaransky bus pagerbtas Jeruzalėje birželio 18 d.