Šeštadienio rytą Kaune ant Choralinės sinagogos pastebėtas užrašas, garbinantis Hitlerį

Šeštadienio rytą Kaune ant Choralinės sinagogos pastebėtas užrašas, garbinantis Hitlerį

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Faina Kukliansky nuomone, Kaune įvykdytas antisemitinis išpuolis prieš Kauno sinagogą. dar kartą rodo, kad išpuoliai prieš žydus tęsiasi. Pastaruoju metu jų buvo penki : Vilniuje, Kaune, Šiauliuose. Nepaisant paskelbtų ikiteisminių tyrimų,  nei vienas išpuolis neišaiškintas iki šiol.

Policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, kad, tai be jokios abejonės antisemitizmo apraiška ir pripažinkime, jų paskutiniu metu vis daugiau“. Pasak jo, tyrimas pradėtas dėl neapykantos kurstymo.

Pasak F. Kukliansky, ypatingą nuostabą kelia išpuoliai, rengiami prieš svarbų Lietuvos žydams įvykį.

Vilniuje gruodžio pradžioje vyks regioninė konferencija apie Holokausto aukų turto restituciją. Bus apžvelgta Europos šalių patirtis grąžinant turtą, žymūs istorikai pateiks savo tyrimus, kas vyko Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais.

Konferencija skirta pažymėti Terezino deklaracijos dešimtmetį. 2009 metais 47 valstybės, tarp jų ir Lietuva, Prahoje pasirašė minėtą dokumentą ir paskelbė veiklų programą, nukreiptą į pagalbos užtikrinimą, žalos atlyginimą ir nacių aukų atminimo įamžinimą. Svarbu paminėti, kad pasirašiusios šalys pabrėžė bendruomeninio ir individualaus nekilnojamojo turto restitucijos užtikrinimo svarbą.

Kukliansky apgailestavo, kad renginys nesulaukia dėmesio iš aukščiausių Lietuvos vadovų bei valstybinių institucijų, nors galėtų tapti puikia platforma susipažinti su kitų šalių patirtimi bei pabendrauti su pasaulyje žinomais Holokausto istorikais. Konferenciją rengia Geros valios fondas Lietuvoje, kuris įkurtas tam, kad administruotų žydų bendruomeninės restitucijos lėšas.