Vaizdo režisieriui ir operatoriui Kostui Kajėnui skirta premija už  ciklą „Lietuva litvakų akimis“.

Vaizdo režisieriui ir operatoriui Kostui Kajėnui skirta premija už ciklą „Lietuva litvakų akimis“.

Bernardinai.lt

Tolerancijos dienos proga pagrindinė premija „Už tarpkultūrinio dialogo skatinimą“ šiemet skirta „Bernardinai.lt“ vaizdo režisieriui ir operatoriui Kostui Kajėnui už straipsnių ir dokumentinių vaizdo apybraižų ciklą „Lietuva litvakų akimis“.

„Žydų Lietuvoje istorijai – 700 metų, per kuriuos būta visko: pakilimų ir nuosmukių, Holokausto, kurio padariniai Lietuvoje buvo itin skausmingi. Po fizinio bandymo susidoroti su žydų tauta sekė dvasiškai žlugdanti sovietinė okupacija. Tačiau žydų istorija Lietuvoje neprasidėjo ir nepasibaigė Holokaustu. Nuo XVIII a. Vilnius, kaip ir Varšuva bei vėliau iškilę Odesa ir Niujorkas, buvo pripažintas ne tik litvakų, bet ir apskritai pasauliniu žydų kultūros, judaizmo religijos, intelektualinių bei meninių ieškojimų centrų. Vilnius visiems pasaulio žydams buvo suprantamas kaip dvasinis branduolys, kuriame vyko aktyvus intelektualinis ir kultūrinis gyvenimas. Šiandien iš šio nepaprastai glaudaus dviejų tautų ryšio teliko trupiniai. Tai, kad mano gimtasis miestas Vilnius buvo daugiakultūrinis ir daugiasluoksnis, liudija tik atminimo lentos ir paminklai.

Holokaustas yra Lietuvos istorijos ir mūsų valstybės piliečių tragedija. Reikia pripažinti, kad ši tema iki šiol nepasiekia visų žmonių protų ir širdžių. Siekiant, kad Holokaustas būtų suprastas kaip Lietuvos bendrapiliečių istorija, būtina sutelkti visų visuomenės grupių pastangas, taip pat ir žiniasklaidos. Dažnai žmonės atstumia, nepriima, o gal ir bijo tų, kurių nepažįsta. Šiuolaikinė žiniasklaida ir socialiniai tinklai yra vieni paveikiausių komunikacijos įrankių mūsų visuomenėje, darančių nenuginčijamai didelę įtaką vaikų, paauglių ir suaugusiųjų pasaulėžiūrai. Stebėdami viešąją erdvę, matome vis dažniau kylančius iššūkius. Dažnai klaidingai manome, kad Lietuvoje nėra prieš žydus ar kitas tautines mažumas nusiteikusių žmonių. Tiek dabar, tiek praeityje neapykantos pavyzdžių apstu. Tikiu, kad formuojant visuomenės nuomonę labiausiai padeda kokybiško, profesionalaus ir etiško turinio viešinimas.

skaityti plačiau