Amerikos žydų komitetas susirūpinęs dėl ES teismo sprendimo dėl BDS ženklinimo didinimo, ragina palaikyti glaudesnius ES ir Izraelio ryšius

Amerikos žydų komitetas susirūpinęs dėl ES teismo sprendimo dėl BDS ženklinimo didinimo, ragina palaikyti glaudesnius ES ir Izraelio ryšius

 AJC ( Amerikos žydų komitetas) susirūpinęs dėl ES teismo sprendimo dėl BDS (Boikotas, apribojimas, sankcijos ) ženklinimo didinimo, ragina palaikyti glaudesnius ES ir Izraelio ryšius Briuselyje – 2019 m. Lapkričio 12 d. – AJC Transatlantinis institutas apgailestauja dėl ES Teisingumo Teismo sprendimo, įpareigojančio ženklinti Izraelio maisto produktus, pagamintus už žaliosios linijos ribų. (BDS laikomas antisemitiniu veiksmu).

Nutarimą greičiausiai įgyvendins tie, kurie siekia delegitimizuoti žydų valstybę, todėl dabar kaip niekad skubu gilinti abipusiai naudingus ES ir Izraelio ryšius. „Mes, būdami derybų dėl dviejų valstybių sprendimo šalininkai, manome, kad diskriminacinis ženklinimas nepadės pasiekti taikos. ES vartotojų apsaugos įstatymų stiprinimas apsunkins susitarimą tarp izraeliečių ir palestiniečių, kuris gali pasisekti tik diplomatiniais veiksmais, o ne teismų arena “, – teigė Danielis Schwammenthalis, AJC Transatlantinio instituto, Amerikos žydų komiteto (AJC), Briuselyje esančio ES biuro, direktorius.

„Netikras bukas, visur plintančio ženklinimo instrumentas, neįneša teisingumo į sudėtingą konfliktą, nes, pavyzdžiui, taisyklės taip pat yra taikomos gyvenvietėse, besiribojančiose su Žaliąja linija, kurios liks izraeliečiams bet kokiuose įmanomuose būsimuose taikos susitarimuose. Be to ženklinimas netgi privalomas Golano aukštumose, teritorijoje, kurioje nėra jokio ryšio su Izraelio ir Palestinos konfliktu ir, laimei, nebekontroliuoja žudiko Assado režimas ir Irano bei Rusijos bendrininkai “, – teigė Schwammenthal. Šiandien sprendimas vyksta priimtas politiniame vakuume, o atsižvelgiant į augančius antisemitinius išpuolius visoje Europoje ir nuolatines ekstremistų judėjimo, siekiančio boikotuoti, atsisakyti ir sankcionuoti (BDS) Izraelio pastangas. Šis BDS judėjimas, kurio aktyvistai atmeta pačią Izraelio teisę egzistuoti, šį sprendimą tvirtins kaip didelę pergalę kampanijoje prieš žydų valstybę.

Be jokios abejonės, antisemitinis BDS judėjimas pasinaudos šiuo nutarimu siekdamas sustiprinti gėdingą vartotojų ir verslo savininkų patyčių politiką, kad būtų pradėtas de facto Izraelio atsiskaitymo produktų draudimas, kaip pirmąjį žingsnį šioje strategijoje boikotuoti visas Izraelio prekes “, – pridūrė Schwammenthal. Todėl AJC antrina Europos Parlamento Transatlantinių Izraelio draugų (TFI) grupei, kurios vadovybė sako: „Dabar labiau nei bet kada būtina, kad Europa nustatytų pozityvią darbotvarkę su mūsų pagrindine sąjungininke ir tikra demokratija regione: todėl ES  privalo nedelsdama 1) nustatyti Asociacijos tarybos su Izraeliu datą, kuri – neįtikėtina – nebuvo sušaukta nuo 2012 m., 2) atnaujinti ES ir Izraelio asociacijos susitarimą, priimtą  2000 m., 3) galiausiai susitarti dėl partnerystės prioritetų, įgyvendinant Europos kaimynystės politiką, draugystės ryšius, įsipareigoti palaikyti trišalę JAV, Izraelio ir Europos partnerystę.

Transatlantinių Izraelio draugų (TFI) grupei, įkurtai 2019 m. liepos mėn. vadovauja europarlamentaras iš Austrijos Lukas Mandl (ELP). Pirmininko pavaduotojai: EP nariai Frédérique Ries („Atnaujink Europą“), Petras Auštrevičius (Atnaujink Europą) ir Anna-Michelle Asimakopoulou (ELP) .