Sukkot šventė su svečiais iš JAV ir kepta gefilte silke

Sukkot šventė su svečiais iš JAV ir kepta gefilte silke

Nuo seno priimta per Sukkot šventę statyti kučką, kviesti svečius ir vaišinti juos skaniausiais šeimos patiekalais iš visokių produktų. Sako, kad nėra tipiško Sukot patiekalo, bet būdinga gaminti kimštus, suktus – kaip Toros ritinėlių lapai. Todėl tokie populiarūs yra balandėliai, blyneliai su įdaru, kimštas kopūstas.

Tačiau ne tokie paprasti tie litvakai – pirmąją Sukkot dieną Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su aškenazių virtuvės ekspertu Jeffrey Yoskowitz gamino iš litvakų kulinarinio paveldo lobyno ištrauktus patiekalus. Į svečius atėjo litvakų  maisto mylėtojai ir apie kiekvieną patiekalą pasakojo bent po kelias istorijas, prisiminė visus vaikystės kvapus, o šeimininkės ginčijosi net dėl morkos pjaustymo formos. Šiomis dienomis pas mus viešėjo mieli bičiuliai iš TAUBE Jewish Heritage Tours. Grupės vadovas Jeffrey ir Beigelių krautuvėlės vadovė Dovilė ilgai diskutavo, kokius patiekalus rinktis kulinarinėms dirbtuvėms. Nugalėjo litvakiško išskirtinumo koncepcija – pasirinkti tie patiekalai, kurių negamino Lenkijos žydai ir kurie negirdėti JAV žydų bendruomenėje.

Vienas garbingo amžiaus grupės narys, kurio tėvelis gimė Liškiavoje, Lietuvoje lankosi pirmą kartą. Šią kelionę jis pavadino emocinio patyrimo turu, nes būtent vaikystės kvapai ir skoniai greičiausiai atrakina širdis ir nejučia prisimeni jidiš kalbą, nors daug metų nekalbėjai.

Ką gi gamino litvakai svečiams pirmąją Sukkot dieną?

Kepta silkė su kompotu

Kada ragavote ar išvis girdėjote apie kimštą keptą silkę su kompotu? Tai ne tik retas bet labai skanus patiekalas, gaminamas kaip gefilte fiš, tik iš silkės. Paslaptis – tai acto, razinų ir svogūnų marinatas, kurį atvėsinus, reikia užpilti ant keptų gabaliukų.

Pieniška voveruškų sriuba – švėmlach

Visi vaikystėje valgėm pienišką sriubą, bet aišku ne visi ją mėgdavome. Pieniška sriuba su voveruškomis yra populiari žydų litvakų virtuvėje, nes tai vieninteliai grybai, kurie nekirmija. Gaminimas labai paprastas: nuplautos voveruškos – apie 0,5 kg – virtos 20 min. 2 lt pieno, bulvė, morka, svogūnas, lauro lapas, druska, pipirai, cukraus šiek tiek. Viską supjaustome kubeliais ir verdame vandeny, o pabaigoje įpilam pieno.

Vakarą vainikavo užburiantis Pflaumen cimes – 6 valandas virta jautiena su kaulu, slyvos, bulvės, karamelizuotas užpilas ir nepaprastai gera nuotaika.

Skanaus ir laukite išsamių receptų bei patarimų gaminimui.

Hag Sukkot Sameah!

Pietus organizavo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su TAUBE Jewish Heritage Tours, iš dalies iniciatyvą rėmė  Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 16
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 19
  • 15
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 18
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 17