Prezidentas ir pirmoji ponia lankėsi Niujorko Žydų kultūros tyrimų institute

Prezidentas ir pirmoji ponia lankėsi Niujorko Žydų kultūros tyrimų institute

rugsėjo 26 d. (Niujorkas). Paskutinę vizito Niujorke dieną Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė lankėsi Niujorko Žydų kultūros tyrimų institute (angl. YIVO), kur susipažino su instituto veikla, apžiūrėjo ekspozicijas, kartu su instituto direktoriumi Jonathanu Brentu ir bendruomene dalijosi mintimis apie žydų istoriją, kultūrą, folklorą.

1925 m. pirmasis Žydų kultūros tyrimų institutas įkurtas Vilniuje. Tai žymėjo kokybiškai visiškai naują etapą tradicinės žydų kultūros ir jidiš kalbos tyrimų ir puoselėjimo srityje.

Vilnius traktuotas kaip „jidiš pasaulio“ kultūros centras, tik Antrojo pasaulinio karo metais instituto pasauliniu centru tapo Amerikos JIVO filialas.

„Žydų istorija ir kultūra kūrė viso pasaulio valstybių, tarp jų ir Lietuvos, identitetą. Nuo 15 amžiaus lietuvių ir žydų bendruomenes vienija bendra turininga istorija. Vilnius net buvo vadinamas Šiaurės Jeruzale. Lietuvos žydų veikla paliko neįkainojamą religinį ir filosofinį palikimą viso pasaulio žydų bendruomenei, kuris puoselėjimas Niujorko Žydų tyrimų institute YIVO“,  – sakė Prezidentas.

Niujorko Žydų kultūros tyrimų institute šalies vadovas pasidžiaugė tarptautine iniciatyva puoselėti žydų istorijos ir kultūros tyrimų centrų veiklą, taip pat jidiš akademijos Vilniuje projektu, kaip puikaus Lietuvos institucijų ir svarbios žydų institucijos bendradarbiavimo pavyzdžiu.

Prezidentas teigė, kad Lietuva ir toliau puoselės žydų bendruomenės istorinį ir kultūrinį paveldą. Kaip vieną iš pavyzdžių šalies vadovas paminėjo 2020 metais minimą didžiojo Lietuvos rabino, litvakų kultūrinio lyderio Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano 300-ąsias gimimo metines. Joms paminėti 2020-uosius Lietuva paskelbė Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.  Šalies vadovas pakvietė Izraelio Prezidentą Reuveną Rivliną kitais metais apsilankyti Lietuvoje.

Žydų kultūros tyrimų institutas tyrinėja jidiš filologiją, žydų istoriją, kultūrą, ekonomiką, psichologiją, folklorą, kaupia jidiš spaudą, dokumentus. Jo garbės prezidiumo nariais yra buvę žymiausi pasaulio mokslininkai, visuomenės veikėjai – Albertas Einšteinas, Zigmundas Freudas, Edvardas Bernšteinas, Šimonas Dubnovas.

Paskutinę vizito dieną šalies vadovas ir pirmoji ponia planuoja aplankyti ir laisvės kovotojo Juozo Lukšo-Daumanto našlę Nijolę Braženaitę-Lukšienę-Paronetto.

Nuotraukos Roberto Dačkaus
Prezidento komunikacijos grupė