LŽB rugsėjo 22d. vyks Rositsan & Maccabi klubo 30-mečio turnyras

LŽB rugsėjo 22d. vyks Rositsan & Maccabi klubo 30-mečio turnyras

Rugsėjo 22 d. (sekmadienį) 15:00 val. Vilniaus žydų bendruomenės buveinėje  III aukšte vyks turnyras, skirtas paminėti šachmatų ir šaškių klubo „Rositsan & Maccabi“ 30 metų sukaktį.

 „Elitinį Šachmatų, šaškių klubą Rositsan ir Maccabi“ sukūrė du broliai – Lietuvos šachmatininkas, FIDE meistras Borisas ir jo brolis Michailas Rositsanai – vieninteliai šachmatų klubo ,,Maccabi“ steigėjai. Savo lėšomis jie abu entuziastingai steigė šį klubą prieš 30 metų.

Klubas veikė erdvioje Vilniaus kavinėje, tuo metu 1989m. jame buvo 80 narių, žydų šachmatininkų. Klubo nariai dalyvavo pirmą kartą su kitais sportininkais Makabiadoje 1989m. liepą, kuri vyko Tel Avive.Tuomet žaidė garsūs Lietuvos šachmatininkai, taip pat Borisas Rositsanas su sūnumi. Visiems buvo labai įdomu. Juk Makabiada vyko dar sovietmečiu, kai išvykos į užsienį buvo ribojamos. 1990 metais vaikai šachmatininkai jau laisvai, su klubo parama vyko į Detroitą su treneriu Fichmanu.

Borisas prisiminė, kaip 1995 metais į Europos Makabiadą Amsterdame siuntė ir savo lėšomis rėmė jaunuosius  šachmatininkus. Tuo metu pasikeitė klubo pavadinimas į ,,Elitinį šachmatų ir šaškių ir klubą ,,Maccabi“.

Dvejus metus klubas egzistavo žydų bendruomenėje, treniravo R. Fichmanas, vykdavo turnyrai, kuriuos savo lėšomis rėmė B. Rositsanas.

2015 m. B.Rositsanas ir Eugenijus Paleckis išleido knygą ,,Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje“, kurioje šachmatų mėgėjai ir profesionalai ras daug peno ne tk šachmatų 19-21 amžiaus istorijai pažinti, bet ir susipažinti su įdomiausiomis partijomis ar jų fragmentais. Knygos pristatyme Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pasiūlė šachmatininkams sugrįžti į bendruomenę. Buvo parengtas projektas ir jau ketveri metai bendruomenėje du kartus per savaitę į šachmatų klubą susirenka vaikai.

Tuo tarpu ,,Elitinio šachmatų klubo Rositsan ir ,,Maccabi“ šachmatininkai senjorai tapo Pasaulio bronzos medalių laimėtojais.

Klubas reguliariai rengia turnyrus, juose dalyvauja žinomi Lietuvos šachmatininkai.

Boriso brolis Michailas Rositsanas yra klubo Garbės prezidentas.

Daugiau informacijos apie turnyrą