Sienos prisimena, o žmonės pasakoja

Sienos prisimena, o žmonės pasakoja

Minint 20-tąsias Europos žydų kultūros dienas, šiemet Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia vilniečius ir svečius persikelti į Vilniaus žydų kvartalą. Čia visai neseniai pasirodė ir akimirksniu buvo pastebėtos kelios freskos. Jų autorės Rugsėjo 1 d. ves ekskursiją ir nustebins savo projekto istorijomis. Štai ką Lina Šlipavičiutė-Černiauskienė pasakoje apie jautrią idėją:

Vilnius turėjo vieną didžiausių ir aktyviausių žydų bendruomenių mūsų regione. Antrojo pasaulinio karo siaubai šią bendruomenę beveik visiškai sunaikino, ir tai neabejotinai yra viena skaudžiausių netekčių Lietuvai, o ypač Vilniui. Neturime teisės pamiršti tų žmonių – ir nepamirštame.
Tačiau per mažai prisimename tą laiką, kai tie žmonės Vilniuje buvo tiesiog laimingi. Šie šviesūs prisiminimai turi būti matomi: kaip tie žmonės čia dirbo, augo, kūrė šeimas, seno… Kaip kūrė savo gyvenimus tame pačiame Vilniuje, kurio gatvėse dabar vaikštome ir kurį taip pat mylime mes, dabartiniai vilniečiai.

Būtent tokia yra projekto #sienosprisimena koncepcija. Tai tarsi simbolinis dviejų pasaulių, egzistuojančių toje pačioje erdvėje, bet skirtingame laike, susitikimas. Taigi, projekto esmė – istorinių tarpukario Vilniaus žydų gyvenimo akimirkų prikėlimas naujam gyvenimui. Ant tų sienų, kurios dar prisimena tuos žmones. Menininkus, dvasininkus, pirklius, vaikus, tėvus – žmones, kurie Vilniuje gyveno savo gyvenimą ir juo džiaugėsi.
Projekto įgyvendinimui pasitelktos autentiškos Vilniaus žydų kvartalo nuotraukos iš tarpukario periodo, jas interpretuojant meniškai ir perkeliant ant Vilniaus žydų kvartalo sienų.

Projektu „Sienos prisimena“ siekiama kelių tikslų. Visų pirma – visuomenei priminti, jog Vilnius turėjo didelę ir klestinčią žydų bendruomenę, kuria tikrai turime didžiuotis. Kartu projektu, per istorinių kadrų sintezę su šiuolaikiniu menu, norima skatinti didesnį susikalbėjimą tarp skirtingų socialinių ir etninių grupių Vilniaus mieste.

Projekto atlikimui ne atsitiktinai parinkta graffiti technika. Tai – moderni technika, puikiai deranti prie gatvės meno ir įsiliejanti į miesto gyvenimą. Taip šis meninis projektas šiuolaikiniam žmogui priimtina ir galbūt labiau suprantama kalba pasakoja apie istoriją ir ragina ją pajausti savaip.

>>Programa LT http://bit.ly/33NbuNq >>Programa ENG http://bit.ly/2ZiTU4G
>>Registracija http://bit.ly/31gobyc

Europos žydų kultūros dieną atraskime žydų kvartalo šurmulį, istoriją, skonius, kvapus ir melodijas!  Renginį organizuoja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su Stiklo kvartalo bendruomene. Renginį remia Kultūros paveldo departamentas prie LR Kultūros ministerijos