Kulrūros paveldo departamentas kviečia  teikti programas Europos žydų kultūros dienoms

Kulrūros paveldo departamentas kviečia teikti programas Europos žydų kultūros dienoms

Jau 20 metų Europos žydų kultūros dienų renginiai yra būdas pagerbti Europos žydų paveldą ir kovoti su kolektyviniu užmaršumu. Šiemet, minint 20-ąsias metines, esminis europiniu mastu vykstančio renginio tikslas – pabrėžti judaizmo įvairovę bei turtingumą, skatinant pripažinimą ir dialogą per konferencijas, koncertus, spektaklius, ekskursijas ir kitą kultūrinę veiklą.
Šiandien Europoje gyvena daugiau nei milijonas žydų, kurie yra neatsiejama daugiakultūrio žemyno dalis, aktyvūs pilietinio bei viešojo gyvenimo savo šalyse dalyviai. Vis dar svarbus žydų bendruomenės indėlis į meną ir mokslą. Tačiau XX-ojo amžiaus atmintis vis dar gyva, tad reikalinga nuolatinė tolerancija ir abipusis supratimas tarp žydų bendruomenių ir jų kaimynų.
Pernai daugiau nei 420 miestų iš 28 Europos šalių prisijungė prie Europos žydų kultūros dienų. Šią programą koordinuoja Europos kultūros ir žydų paveldo išsaugojimo ir skatinimo asociacija.
Lietuvoje Europos žydų kultūros dienos rengiamos nuo 2004 m. Jų tikslas – supažindinti plačiąją visuomenę su žydiškuoju kultūros paveldu. 2015 m. Lietuvoje įsteigta  Žydų kultūros paveldo kelio asociacija. Kasmet daug Lietuvos miestų ir miestelių įsitraukia į Europos žydų kultūros dienų veiklą – 2018 m. renginiai vyko 23 šalies miestuose bei miesteliuose.
Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos visuomet prisideda rengiant ir koordinuojant Europos žydų kultūros dienų renginius. Kviečiame savivaldybes teikti renginių programas, viešinimui Kultūros paveldo departamento tinklapyje bei Facebook paskyroje. Numatoma renginio data – rugsėjo 1 d. ir 8 d.