Sveikiname akademiką, Izraelio garbės konsulą Vladą Algirdą Bumelį 70-mečio proga

Sveikiname akademiką, Izraelio garbės konsulą Vladą Algirdą Bumelį 70-mečio proga

LMA Vrublevskių bibliotekoje veikia paroda, skirta akademiko Vlado Algirdo Bumelio 70-mečiui paminėti.  ,,99 + 1 %“ – akademiko Vlado Algirdo Bumelio jubiliejui skirta paroda, kuri veiks iki rugpjūčio 12d.

Paroda suteikia galimybę susipažinti su akademiko moksline, pedagogine, gausia visuomenine veikla ir Lietuvos biofarmacijos pramonės pamatų kūrėjo pasiekimais versle. Lankytojams  pristatyti V. A. Bumelio gyvenimą ir veiklą iliustruojantys eksponatai iš asmeninės kolekcijos ir gausaus asmeninio archyvo, kuriame ir garbingi apdovanojimai už mokslinių tyrimų pasiekimus ir mokslinę, švietėjišką bei organizacinę veiklą.

Ekspoziciją taip pat lydi ir ką tik išleista knyga „99 + 1 % : akademikas, profesorius Vladas Algirdas Bumelis“.

Akimirkos iš parodos atidarymo:

Apie akademiką V.A. Bumelį , visada siekusį idealaus tikslo ie apie jo žemautišką atkaklumą rašo akademikas  Vytautas Basys.

Biotechnologas, verslininkas, mokslininkas, habilituotas daktaras, akademikas, pedagogas profesorius, ambasadorius, garbės konsulas, mecenatas, visuomenės veikėjas – tik dalis epitetų, kuriais apibūdinamas daugeliui mūsų šalyje žinomas – iš knygų, straipsnių, televizijos laidų, interviu radijuje ir kitokių raiškos formų – Vladas Algirdas Bumelis.

Jauno žmogaus formavimuisi svarbų vaidmenį vaidino Lietuvos istorijoje reikšmingas gimtasis Kretingos miestas Žemaitijoje, išsilavinusi ir kultūringa šeima. Jis laiku ir sumaniai pasirinko chemiko kelią ir po studijų Vilniaus universitete nukreipė jį į perspektyvią biotechnologijos mokslo kryptį, kurioje XXI a. daroma ir neabejotinai dar bus daroma nuostabių mokslo ir praktikos atradimų, reikšmingų biologijai, genetikai, farmacijai, medicinai, sukuriančių sąlygas vėžio ir paveldimų ligų gydymo perversmui.

Pradėjęs veiklą šioje srityje nuo pirmųjų geninės inžinerijos produktų – interferono, augimo hormono – kūrimo, ypač daug V. A. Bumelis nuveikė kuriant ir gaminant vėžio gydymui reikalingą vaistą – granuliocitų kolonijas stimuliuojantį faktorių. Šiuo metu jis savo įsteigtose itin moderniose mokslinėse ir gamybinėse įmonėse, medicinos centruose, kuriuose dirba šimtai darbuotojų, vadovauja kuriant ir pritaikant pramonei bei medicinai reikalingus baltyminius produktus, aktyviai dalyvauja kamieninių ląstelių ir jų naudojimo sunkioms ligoms gydyti tyrimuose, kuria naujų produktų prototipus ląstelių terapijai.

Norint pasiekti mokslo ir visuomeninės veiklos aukštumas, reikia atkaklaus, nuoseklaus, rūpestingo ir sunkaus kasdienio darbo bei teisingos gyvenimo filosofijos. Neeilinius pasiekimus Jubiliatas grindžia keliais gyvenimo principais. Savo atsiminimuose teigdamas: „Ne vakar gimiau“, jis pažymi, kad vienas jo svarbiausių principų yra atsakomybė: „Duoto žodžio laikymasis – mano kraujyje“. To paties jis nuolat reikalauja iš savo aplinkos, taip sukurdamas itin kūrybingą, darbingą ir aktyvią bendruomenę. Kiti svarbūs jo veiklos principai – teisingas prioritetų paskirstymas, nes tik taip galima sutaupyti brangiausią turtą – laiką, taip pat darbštumas, dalijimasis įgytomis žiniomis ir kitais pasiekimais, atkaklus idealaus tikslo siekis, užduočių ir darbų neatidėliojimas ir jų naudojimo sunkioms ligoms gydyti tyrimuose, kuria naujų produktų prototipus ląstelių terapijai.

Jubiliato veikla pažymėta gausiais Lietuvos ir tarptautiniais apdovanojimais, mokslo premijomis, garbės vardais. Ne tik darbas ir visuomeninė veikla puošia jo gyvenimą – jis mylimas ir gerbiamas šeimoje, randa laiko nuostabiai sodybai, aktyviam laisvalaikiui su visų kartų atstovais slidinėti kalnuose, pažintinėms kelionėms.

Ilgų kūrybingų metų, sėkmingo darbo, skirto Lietuvos žmonėms, kupinų saulės, grožio, meilės ir pasitikėjimo, geros sveikatos!