Šavuot šventė – pieno ir sūrio vaišės

Šavuot šventė – pieno ir sūrio vaišės

Birželio 9-10 švenčiam Šavuot. Birželio 8 d. šventės išvakarės, o visa naktis į Šavuot paskiriama Žodinės ir Rašytinės Toros mokymuisi. Tą naktį skaitoma Tora.
Šavuot yra senoji piligrimystės šventė, jos ritualai sutelkti į bendruomenę. Šventės metu gaminama ir degustuojama sūrio ir pieno produktų meniu. Šavuot stalo karalius, tai klasikinis sūrio pyragas. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos žydų bendruomenėse labai populiaru kepti blynelius su varške. Izraelyje šiomis dienomis klesti sūrių verslas, mažosios sūrių daryklos atveria duris grupėms. Turistai per Šavuot kviečiami į III metus rengiamą „Šiaurės sūrio pyrago festivalį“, vaikams siūloma pieno melžimo stotyje išmokti melžti pieną, kepti, pasigaminti gabalėlį sviesto.

Vilniaus Choralinje Sinagogoje šį sekmadienį organizuojama šventė, kurios vaišes gaminti iš Izraelio specialiai atvyko Beigelių krautuvėlės mažgiach Šoshana.
O Beigelių krautuvėlė siūlo pasigaminti Šavuot pusryčiams pačią skaniausią chalą su kreminiu sūrių ir uogomis.
Jei šeštadienio rytą dar turite chalos, supjaustykite ją stambiomis riekėmis ir pamirkykite piene. Daugelis šeimininkių plaka pieną su kiaušiniu – taip dar sočiau. Apkepkite riekes ant aliejaus, pateikite karštas su kreminiu sūriu, obuoliene, braškėmis ir kitomis sezono uogomis ir uogienėmis.
Skanaus!